فهرست مطالب

علوم پزشکی رازی - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1384)

مجله علوم پزشکی رازی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1384)

  • 206 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/10/10
  • تعداد عناوین: 25
|
  • شهلا انصاری، پروانه وثوق صفحه 7
    سندرم Thrombocytopenia - Absent Radii) TAR) با کاهش پلاکت و هیپوپلازی یا نبودن دو طرفه استخوان رادیوس در زمان نوزادی مشخص می شود. سایر اندام های بیمار طبیعی هستند. این سندرم بیماری نادری است که به صورت اتوزومال مغلوب به ارث می رسد، پیش آگهی بیماری به شدت خونریزی در ماه اول زندگی بستگی دارد. در این مقاله 3 کودک مبتلا به سندرم TAR معرفی می شوند. هر 3 بیمار در زمان نوزادی و در بدو تولد میکروملیای دو طرفه استخوان اندام فوقانی، ساعد کوتاه و منحنی شکل و ساعد هیپوپلاستیک داشتند...
    سندرم TAR (Thrombocytopenia-Absent Radii) با کاهش پلاکت و هیپوپلازی یا نبودن دو طرفه استخوان رادیوس در زمان نوزادی مشخص می شود. سایر اندام های بیمار طبیعی هستند. این سندرم بیماری نادری است که به صورت اتوزومال مغلوب به ارث می رسد، پیش آگهی بیماری به شدت خونریزی در ماه اول زندگی بستگی دارد. در این مقاله 3 کودک مبتلا به سندرم TAR معرفی می شوند. هر 3 بیمار در زمان نوزادی و در بدو تولد میکروملیای دو طرفه استخوان اندام فوقانی، ساعد کوتاه و منحنی شکل و ساعد هیپوپلاستیک داشتند. این علایم همراه با ترومبوسیتوپنی شدید نشان دهنده سندرم TAR است. هر 3 کودک در زمان نوزادی و 1 سال اول زندگی خونریزی های متعدد داشتند، ولی در حال حاضر وضع عمومی رضایت بخش دارند. برای بیمار اول در سن 7 ساگی پروتز تعبیه شد و 2 بیمار دیگر نیز زنده هستند و پیگیری می شوند.
    کلیدواژگان: ترومبوسیتوپنی، نبودن رادیوس، مالفورماسیون اسکلت، سندرم تار، اتوزومال مغلوب
  • فهیمه احسانی پور، داوود ظریفیان صفحه 11
    زمینه و هدف
    کمبود ویتامین K یکی از علل شایع کواگولوپاتی و خونریزی در بیماران تحت درمان طولانی مدت با آنتی بیوتیک می باشد. تحقیق حاضر با هدف تعیین فراوانی اختلالات انعقادی ناشی از کمبود ویتامین K و ریسک فاکتورهای ایجاد آن در کودکان 3 ماهه تا 16 ساله تحت درمان طولانی مدت با آنتی بیوتیک که در بخش کودکان و مراقبت های ویژه کودکان بستری بودند، انجام گرفته است.
    روش کار
    تحقیق حاضر به صورت آینده نگر و مقطعی بر روی 81 کودک 3 ماهه تا 16 ساله تحت درمان طولانی مدت با آنتی بیوتیک انجام گرفته است.
    یافته ها
    در این تحقیق 25 کودک از 81 کودک مورد مطالعه (86/30%)، دچار هیپوپروترومبینمی شدند. کواگولوپاتی در کودکان 3 ماهه تا 1 سال(33/33%)، کودکان مبتلا به سوء تغذیه شدید(50%)، کودکان تحت درمان طولانی مدت با آنتی بیوتیک (≥ 10 روز)(36/36%)، کودکان بد حال که در ICU ((Intensive Care Unite بستری بودند (61/47%)، کودکانی که از طریق رگ تغذیه می شدند (45/45%) و کودکان تحت درمان با آنتی بیوتیک های بتالاکتام با زنجیره جانبی NMTT (N-Methyl thiotetrazone) به همراه گلیکوپپتید به طور شایع تر (54/40%) رخ داده بود.
    نتیجه گیری کلی: پیشنهاد می شود که پروفیلاکسی با ویتامین K در کودکان با شرایط فوق به منظور پیشگیری از مورتالیتی و موربیدیتی انجام گردد.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک تراپی، ویتامین K، کواگولوپاتی
  • غلامرضا انارکی محمدی، علیرضا صادقی پور، پروانه وثوق، عیسی نورمحمدی، امیرمهدی میرناطقی صفحه 19
    زمینه و هدف
    ویروس (Human T-cell Lymphotropic Virus type-1) HTLV-1 از گروه رتروویروس ها است که عامل شناخته شده بیماری لوسمی سلول T بزرگسالان (Adult Tcell leukemia/lymphoma=ATLL) و بیماری میلوپاتی وابسته به ویروس HTLV-1، فلج اسپاستیک حاره ایی (HAM/TSP = Associated Myelopathy/Tropical Spastic Paraparesis – HTLV1) می باشد. یکی از روش های عمده انتقال این ویروس از طریق دریافت فراورده های خونی است. این مطالعه به منظور دست یابی به شیوع ویروس فوق در بیماران تالاسمی ساکن در شهر تهران که به صورت مستمر خون دریافت می کنند، انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی بر روی 175 مورد بیمار تالاسمی، شامل 101 بیمار مذکر و 74 بیمار مونث صورت گرفت. سرم های بیماران به روش (Enzyme Linked Immunosorbent Assay) ELISA مورد غربالگری Anti HTLV-1 قرار گرفتند. موارد مثبت در آزمایشات غربالگری اولیه به روش Western blot تایید و تعیین تایپ شدند. نتایج توصیفی حاصله با استفاده از آزمون آماری کای دو (Chi Square) در دو جنس مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    شیوع Anti HTLV-1 در کل بیماران مورد مطالعه برابر با 3/6%، در بیماران مذکر، 9/6% و در بیماران مونث، 4/5% بود. در این مطالعه اختلاف شیوع آنتی بادی در دو جنس از نظر آماری معنی دار نبود. میزان شیوع با تعداد واحد خون دریافتی و سن بیماران ارتباط مستقیم داشت. به طوری که با استفاده از منحنی های(Receivor Operating Characteristic) ROC سن 21 سالگی به عنوان شاخصی برای افزایش ریسک ابتلا به بیماری تعیین شد.
    نتیجه گیری کلی: با توجه به شیوع قابل توجه Anti HTLV-1 در بیماران مورد مطالعه به نظر می رسد شیوع عفونت در بین اهداء کنندگان شهر تهران نیز قابل توجه باشد.
    کلیدواژگان: HTLV، 1، بیماران تالاسمی، انتقال خون
  • پریسا آیت اللهی، آپامه طرازی، حمید نورالهی مقدم، شهریار نفیسی صفحه 25
    این مقاله، 1 مورد نادر همراهی میاستنی گراویس با سل مولتی فوکال را شرح می دهد. بیمار خانم 47 ساله مبتلا به میاستنی گراویس بود که تحت تیمکتومی قرار گرفت ولی بعد از عمل، زخم استرنوتومی هیچ گاه بهبود نیافت. بیمار 8 ماه پس از انجام تیمکتومی، دچار تب و افت هوشیاری تدریجی شد. در بررسی ها مشخص گردید که بیمار به مننژیت سلی و توبرکولوم های مغزی مبتلا شده بود. با شروع درمان ضد سل، بیمار تدریجا بهبود یافت. زخم جراحی نیز در عرض 45 روز ترمیم گردید، که التیام آن دال بر درگیری سلی استرنوم بود. شرح حال این بیمار، نشان دهنده اهمیت انجام بررسی های تشخیصی تکمیلی برای تعیین اتیولوژی زخم های مقاوم به درمان به ویژه در بیماران با ضعف سیستم ایمنی و نیز توجه کافی به یافته های پاراکلینیک موجود می باشد.
    کلیدواژگان: میاستنی گراویس، توبرکولوما، مننژیت سلی، سل استرنوم
  • سیدعباس تولایی، شروین آثاری، مصطفی قانعی، حسین خدمت، فرشید علاء الدینی، زهره نادری صفحه 29
    زمینه و هدف
    نخستین قدم در تحقیقات اپیدمیولوژی مطالعه الگوی مرگ و میر می باشد. این تحقیق، با 2 هدف اصلی توصیف علل مرگ و فاصله زمانی مجروح شدن تا زمان فوت و ارتباط احتمالی این 2 متغیر با فاکتورهای جانبازی در جانبازان متوفی کشورمان انجام شد، همچنین رابطه علل مرگ و فاصله زمانی مجروح شدن تا زمان فوت با برخی متغیرهای جانبازی همچون نوع مجروحیت بررسی گردید.
    روش کار
    این مطالعه به صورت گذشته نگر انجام شد. بدین منظور، از بین تمامی موارد جانبازان متوفی که در فاصله زمانی 30/6/1359 لغایت 29/12/1381 فوت نموده بودند و اطلاعات فوت آنها در بنیاد جانبازان ثبت شده بود(8304 مورد)، 1709 مورد به روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    1239 نفر(0/85%) متاهل و 215 نفر(7/14%) مجرد بودند. میانگین درصد جانبازی 7/14% ± 3/24% بود. از نظر نوع مجروحیت 486 نفر(5/28%) مجروحیت اعصاب و روان، 1167 نفر(4/68%) مجروحیت فیزیکی و 371 نفر(7/21%) مجروحیت شیمیایی داشتند. بیش ترین علت فوت مربوط به بیماری ها(4/65%) و در درجه دوم حوادث و تصادفات(7/24%) بود. شایع ترین بیماری منجر به فوت، بیماری قلبی با شیوع 0/35% بود. کمیسیون پزشکی در 170 مورد(1/10%) فوت را مرتبط با جنگ و در 1387 مورد(4/82%) فوت را غیر مرتبط با جنگ تشخیص داد. فراوانی نسبی علل مختلف مرگ و همچنین انواع بیماری های منجر به مرگ در جانبازان با انواع مختلف مجروحیت متفاوت بود، به گونه ای که فراوانی خودکشی در جانبازان اعصاب و روان(21%) در مقایسه با جانبازان غیر اعصاب و روان(3%) بیش تر بود(05/0 P< - تست مجذور کای). همچنین فراوانی بیماری ریوی از میان بیماری های منجر به مرگ در جانبازان شیمیایی(32%) در مقایسه با جانبازان غیرشیمیایی(19%) بیش تر بود(05/0 P< - تست مجذور کای). فاصله زمانی مجروحیت تا فوت نیز در گروه های مختلف جانبازی متفاوت بود(05/0 P< - ANOVA).
    نتیجه گیری کلی: نتایج این مطالعه نشان داد که بیش ترین علت منجر به فوت در جانبازان همچون جمعیت عمومی و بر خلاف پرسنل نظامی، بیماری ها است و سهم کمتری به حوادث مربوط می شود. تفاوت علل مرگ در متوفیان با انواع متفاوت مجروحیت، به معنی نیازهای بهداشتی متفاوت در گروه های مختلف جانبازان می باشد، که پیشنهاد می گردد مورد توجه مدیران بهداشت و درمان سازمان امور جانبازان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مرگ و میر، علل مرگ، جانبازان
  • سید محمد توانگر، مریم سنگ قلعه، مسعود ستوده، مرتضی خطیبیان صفحه 39
    زمینه و هدف
    ضایعات مجاری صفراوی از جمله آمپول واتر به علت عدم دسترسی آسان در آندوسکوپی و احتمال بروز خطر در نمونه برداری و تشخیص در مراحل پیشرفته، از بیماری های مهم دستگاه گوارش محسوب می گردند. با توجه به مطالعات انجام شده در ارتباط با نقش و حساسیت Brushing Cytology در تشخیص ضایعات این ناحیه و عدم همراهی این روش با عارضه جدی، در این مطالعه سعی شد تا حساسیت و ویژگی این روش در تشخیص ضایعات این ناحیه برآورد شود.
    روش کار
    در این بررسی از 45 بیمار مبتلا به ضایعات مجاری صفراوی که جهت انجام (Endoscopic Retrograde hollangiopancreatography)ERCP به مرکز تحقیقات گوارش بیمارستان شریعتی مراجعه کرده بودند، نمونه سیتولوژی تهیه و در صورت امکان نمونه بیوپسی نیز گرفته شد. همچنین بیماران به طور دوره ای پیگیری شدند و نتایج سیتولوژی با نمونه های بیوپسی یا سیر بیماری(Follow up) مقایسه گردید.
    یافته ها
    از بین افرادی که هر دو نمونه بیوپسی و سیتولوژی را داشتند، تمام افرادی که نمونه بیوپسی آنها از نظر بدخیمی مثبت بود، نمونه های سیتولوژی آنها نیز مثبت بود و تمام بیمارانی که نمونه های بیوپسی آنها منفی بود به جز 1 مورد، نمونه های سیتولوژی آنها نیز منفی بود. فقط تنها 1 مورد بیوپسی منفی در سیتولوژی مثبت گزارش گردید، یعنی در مجموع ارتباط معنی داری بین مثبت شدن نمونه های سیتولوژی در مقایسه با تست استاندارد بیوپسی وجود داشت(p=0.04). همچنین سیتولوژی حساسیت و ویژگی خوبی در مقایسه با بیوپسی[ویژگی 80%: (Specificity)، حساسیت 100%: (Sensitivity)، ارزش اخباری منفی 100%: (Negative predictive value= NPV)، ارزش اخباری مثبت8/88%: (Positive predictive=PPV) value]، داشت. از این نظر، این نتایج با مطالعات دیگر هماهنگی داشت. اضافه نمودن نتایج مثبت پیگیری به بیوپسی و مقایسه سیتولوژی با آنها در مواردی که انجام بیوپسی امکان پذیر نبوده است، نیز نشان داده که حساسیت و ویژگی این روش قابل قبول می باشد(ویژگی: 5/80%، حساسیت: 73%، ارزش اخباری منفی: 50% و ارزش اخباری مثبت: 6/91%).
    نتیجه گیری کلی: نتایج مطالعه نشان داد که Brushing Cytology روش نسبتا مناسبی در تشخیص ضایعات بدخیم ناحیه پری آمپولری می باشد که سهولت انجام آن، استفاده عملی از این روش را مقبول تر می سازد.
    کلیدواژگان: ناحیه پری آمپولری (Periampullary region)، آندوسکوپیک رترو گرید کلانژیوپانکراتوگرافی (ERCP)، براشینگ سیتولوژی (Brushing cytology)
  • مرتضی جوادی، سید علیرضا امامی صفحه 45
    زمینه و هدف
    توده های پارافارنکس و اینفراتمپورال از تومورهای نادر سر و گردن با فراوانی کلی 5/0% از کل تومورهای سر و گردن هستند. در این مطالعه به منظور تعیین توزیع تومورهای فضاهای پارافارنکس و اینفراتمپورال در جمعیت ایرانی، به بررسی آن در بخش گوش و حلق و بینی بیمارستان رسول اکرم تهران پرداخته شد.
    روش کار
    در این مطالعه به روش گذشته نگر، به بررسی 10 ساله(از دیماه 1371 تا 1381) بیماران بیمارستان حضرت رسول اکرم تهران پرداخته شد. به این ترتیب 39 بیمار مبتلا به تومور این نواحی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    متوسط سن این افراد 9/44 سال بود. شایع ترین علامتی که بیماران مبتلا به توده گردنی با آن مراجعه می کردند «بی علامتی» بود(2/69%).
    نتیجه گیری کلی: توده های این نواحی به ترتیب نزولی شامل تومورهای مربوط به غدد بزاقی(2/51%) به ویژه پلئومورفیک آدنوم، پاراگانگلیوم(3/15%)، شوانوم(7/7%)، آنژیوفیبروم و لنفوم بودند. در مورد تمام بیماران برای تشخیص بیماری، روش های تصویربرداری(Imaging) به کار رفته بود که شایع ترین روش، CT اسکن با کنتراست بود. به جز 1 مورد لنفوم از نوع high grade، سایر بیماران کاندید عمل جراحی شدند و در تمام آنها به جز 4 مورد، جراحی صورت گرفت. رویکرد انتخابی، دسترسی خارجی(external approach) با برش عرضی گردن با یا بدون استفاده از دسترسی هم زمان از طریق دهان (Trans oral approach) بود.
    کلیدواژگان: تومور پارافارنکس، تومور حفره اینفراتمپورال، تومورهای غدد بزاقی، پاراگانگلیوم، تومورهای نوروژنیک
  • فرناز دواچی، احد قدس صفحه 53
    زمینه و هدف
    استئوپنی عارضه ای شایع در بیماران دارای کلیه پیوندی است. عارضه مذکور سبب افزایش میزان شکستگی استخوان به ویژه در مهره ها، دنده ها و استخوان هیپ می شود. هدف از این مطالعه ارزیابی شدت و نوع کاهش تراکم استخوان در مدت 3 ماه اول بعد از پیوند کلیه است.
    روش کار
    تحقیق حاضر به صورت مشاهده ای (observational) انجام شد. مطالعه بر روی 10 بیمار گیرنده کلیه (4 مرد و 6 زن) انجام شد. دامنه سنی بیماران بین 57-13 سال بود. داروهای ایمونوساپرسیو تجویز شده برای این افراد عبارت بودند از: سیکلوسپورین، آزاتیوپورین و استرویید. در همه بیماران (Bone Mineral Densitometry) BMD، Tscore و Zscore در نواحی مهره های کمری (L2 – L4) و گردن استخوان فمور طی 2 مرحله مورد بررسی قرار گرفت. مرحله اول، قبل از انجام پیوند کلیه و مرحله دوم، 3 ماه بعد از پیوند انجام شد.
    یافته ها
    نتایج BMD، Tscore و Zscore در مهره های کمر به ترتیب از سمت چپ قبل و بعد از پیوند، به شرح زیر بوده است: BMD (Mean±1SD): (1.024±0.15، 0.99±0.20)، Tscore: (-1.32±1.48، -1.86±1.69)، Zscore: (-1.11±1.50، -2.1±1.146; P<0.025). نتایج بررسی های فوق الذکر در گردن فمور نیز به همان ترتیب قبل و بعد از پیوند عبارتند از: Tscore: (-1.02±0.883، -1.32±0.86)، BMD: (0.89±0.09، 0.86±0.09; P<0.01)، Zscore: (-0.69±0.95، -1.08±0.79; P<0.04).
    نتیجه گیری کلی: نتیجه نهایی این تحقیق نشان می دهد 3 ماه پس از پیوند کلیه، میزان Zscore و BMD در استخوان گردن فمور و میزان Zscore در استخوان مهره کمر کاهش واضحی داشته است.
    کلیدواژگان: تراکم استخوان، پیوند کلیه، استئوپنی
  • فرزانه روحانی، آرتین گریگوریان صفحه 59
    زمینه و هدف
    هیپرپلازی مادرزادی آدرنال(Congenital Adrenal Hyperplasia=CAH) شامل گروهی از بیماری های ارثی است که به علت نقص های آنزیمی در مسیر سنتز کورتیزول از کلسترول ایجاد می شود و به اشکال مختلف؛ ابهام تناسلی و کریز آدرنال در شیرخواران، بلوغ زودرس در کودکان، هیرسوتیسم، اولیگومنوره و نازایی در بالغین تظاهر می نماید. علی رغم این که CAH یکی از شایع ترین بیماری های مادرزادی غدد اندوکرین است، برخی از بیماران تشخیص داده نمی شوند یا ممکن است به علت کریز آدرنال بدون این که تشخیص داده شوند، فوت کنند. با توجه به شیوع و تنوع تظاهرات بالینی CAH و اشکالات تشخیصی فراوان، در این مطالعه سعی شد تا فراوانی تظاهرات بالینی و انواع مختلف CAH بررسی و شناسایی شوند و بدین ترتیب با معرفی آنها به جامعه پزشکی، گامی بزرگ در جهت تشخیص و درمان زودرس این بیماری برداشته شود.
    روش کار
    در این مطالعه مشاهده ای توصیفی، شیوع تظاهرات بالینی و انواع اختلالات آنزیمی در بیماران مبتلا به CAH که در طی سال های 1370 تا 1380 به انستیتو غدد و متابولیسم مراجعه نموده بودند، مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    19 بیمار شامل 11 دختر(58%) و 8 پسر(42%) مورد مطالعه قرار گرفتند. بیماران در 3 گروه شیرخواران(5 پسر و 5 دختر)، کودکان(3 پسر) و بالغین(6 دختر) طبقه بندی شدند، که به ترتیب به علت ابهام تناسلی و یا کریز آدرنال، بلوغ زودرس محیطی، آکنه و هیرسوتیسم مراجعه نموده بودند. متوسط سن شیرخواران دختر و پسر مبتلا به بیماری CAH نوع دافع نمک در هنگام تشخیص به ترتیب 3/17 و 5/43 روز بود. شایع ترین تظاهرات بالینی عبارت بود از: ابهام تناسلی(1/42%)، ابهام تناسلی و کریز آدرنال(5/31%)، آکنه و هیرسوتیسم(5/31%) و بلوغ زودرس محیطی(7/15%). از نظر انواع اختلالات آنزیمی؛ 14 بیمار(7/73%) به کمبود 21 هیدروکسیلاز، 4 بیمار(21%) به کمبود 3 بتاهیدروکسی استرویید دهیدروژناز و 1 بیمار(2/5%) به کمبود 11 هیدروکسیلاز مبتلا بودند.
    نتیجه گیری کلی: هیپرپلازی مادرزادی آدرنال باید در هر شیرخوار با ابهام تناسلی، هیپوناترمی و هیپرکالمی، و در هر پسر با بلوغ زودرس محیطی در نظر گرفته شود. CAH در دختران آسان تر و زودتر از پسران تشخیص داده می شود. در این مطالعه شایع ترین انواع CAH به ترتیب عبارت بودند از: کمبود 21 هیدروکسیلاز، کمبود 3 بتاهیدروکسی استرویید دهیدروژناز و کمبود 11 هیدروکسیلاز. به منظور تشخیص زودرس و پیشگیری از مرگ شیرخواران به علت کریز آدرنال(به خصوص پسران)، اختلالات هویت جنسی و ویریلیزاسیون نامتناسب؛ انجام غربالگری در دوران نوزادی و افزایش دادن سطح آگاهی جامعه پزشکی از بیماری فوق ضروری است.
    کلیدواژگان: هیپرپلازی مادرزادی آدرنال، ابهام تناسلی، بلوغ زودرس محیطی، هیرسوتیسم
  • داریوش راوری، بهار محجوبی صفحه 69
    زمینه و هدف
    به طور عمده پنوموتوراکس غیرتروماتیک از پاره شدن بول های کوچک و بزرگ در سطح ریتین ناشی می شود. حدود 80% از بیماران مبتلا به پنوموتوراکس خودبه خودی، مردان جوان لاغر اندام و بلند قد و بدون سابقه مشکلات ریوی هستند. در بیمارن بالای 40 سال اغب بیماری قابل توجه ریوی وجود دارد که غالبا به صورت آمفیزم در سیگاری ها می باشد. پنوموتوراکس کاتامنشیال(Catamential) مورد نادری است که معمولا در چند روز اول قاعدگی و بیش تر در زنان حدود 30 سال و تقریبا همیشه در سمت راست قفسه سینه روی می دهد. درمان پنوموتوراکس خودبه خودی شامل آسپیراسیون با سوزن ساده، گذاشتن لوله توراکوستومی، انجام عمل جراحی توراکوتومی یا توراکوسکوپی، رزکسیون محل ضایعه و دوختن محل نشت، سایش پلور و حتی در موارد پیشرفته عمل پلورکتومی می باشد. اما همواره باید ساده ترین روش را جهت درمان این بیماری انتخاب کرد و از عمل جراحی، مگر در موارد خاص پرهیز نمود. به همین منظور امروزه در موارد نیاز به جراحی از روش توراکوسکوپی متصل به ویدیو(VATS = Video-Assisted Thoracoscopy) برای درمان موارد پنوموتوراکس خودبه خودی اولیه استفاده می شود. در این مطالعه نیز سعی شد تا فراوانی انواع درمان های این بیماری در یکی از مراکز آموزشی درمانی کشور مورد بررسی قرار گیرد تا علاوه بر بررسی مطلب فوق، لزوم استفاده از وسایل و روش های جدید جراحی آندوسکوپیک بررسی گردد.
    روش کار
    این مطالعه گذشته نگر به صورت مشاهده ای مقطعی انجام گرفت. جهت جمع آوری اطلاعات، از روش سرشماری استفاده شد. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار EPI6 مورد آنالیز توصیفی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 17 نفر مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سنی افراد مورد بررسی 91/33 سال بود. 76% از افراد مورد بررسی در وضعیت استراحت دچار پنوموتوراکس خودبه خودی شده بودند. در حالی که 42% در وضعیت فعالیت دچار پنوموتوراکس خودبه خودی شده بودند. در 94/52% از بیماران در جریان پنوموتوراکس خودبه خودی بیش از 50% ریه کلاپس شده بود. بیش ترین درمان استفاده شده براساس این مطالعه، گذاشتن لوله توراکوستومی در 58/70% بیماران بود.
    نتیجه گیری کلی: در این مطالعه نیز همانند سایر گزارشات قبلی 76% افراد در وضعیت استراحت دچار پنوموتوراکس خودبه خودی شدند. با توجه به میزان فراوانی کلاپس بیش از 50% ریه در افراد مورد بررسی، نوع درمان انجام شده نیز گذاردن لوله توراکوستومی بوده که البته در مقالات دیگر نیز فراوان ترین نوع درمان را گذارن لوله توراکوستومی ذکر کرده بودند.
    کلیدواژگان: پنوموتوراکس خودبه خودی، درمان، توراکوستومی
  • علی ستایش، داوود فارسی، محمد امین زارع، علیرضا حسین نژاد صفحه 75
    زمینه و هدف
    بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD = Chronic Obstructive Pulmonary) یکی از شایع ترین علل مراجعه به بخش اورژانس یا بیمارستان را در کشور ما تشکیل می دهد. COPD یک بیماری التهابی مزمن پیشرونده می باشد که افراد مسن را مبتلا می کند. براساس این حقایق، بیماری انسدادی مزمن ریه به عنوان یکی از علل اصلی از کارافتادگی در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه به حساب می آید. در این مطالعه سعی شد تا اثرات استنشاقی با دوز بالا (5/7 میلی گرم) در مقایسه با آلبوترول استنشاقی با دوز پایین(5/2 میلی گرم) بر روی شاخص های تنفسی[حداکثر سرعت جریان بازدمی (PEFR = Peak Expiratory Flow Rate)، شاخص های مربوط به گازهای خون شریانی (ABG = Arterial Blood Gas) و احساس تنگی نفس] در بیماران COPD با حمله حاد تنفسی ارزیابی شود.
    روش کار
    به منظور کوتاه کردن مدت زمان بستری این بیماران، مطالعه ای به روش مداخله بالینی یک سوکور طراحی شد. در این مطالعه اثرات تنفسی(شاخص های اسپیرومتریک، شاخص های ABG، میزان احساس تنگی نفس) برای دوزهای مختلف آلبوترول استنشاقی با نبولایزر در دو گروه مورد مطالعه در بخش اورژانس بیمارستان رسول اکرم(ص) از سال 1382 ارزیابی و مورد بررسی قرار گرفت. براساس نمونه گیری در دسترس غیرتصادفی، 120 بیمار به این مطالعه وارد شدند. سپس به صورت یک سوکور، دو گروه 60 نفری انتخاب شدند.
    یافته ها
    اطلاعات به وسیله آزمون های پارامتریک(Paired t-test، student t-test) آنالیز گردیدند. هیچ اختلاف آماری بین میانگین متغیرها بین دو گروه مورد مطالعه قبل و بعد از مداخله مشاهده نگردید(173/0= p برای سن، 378/0= p برای Pco2، 0.237= p برای PH، 668/0= p برای Hco3، 0.069= p برای PaO2، 0.207= p برای PEFR و 094/0= P برای احساس تنگی نفس).
    نتیجه گیری کلی: بنابر نتایج به دست آمده از این مطالعه، اثربخشی داروهای بتاآگونیست در درمان بیماران انسدادی مزمن ریه تایید گردید اما میزان دوز بالاتر دارو اثرات درمانی بیش تری را متضمن نمی باشد.
    کلیدواژگان: بیماری انسدادی مزمن ریه، آلبوترول، گازهای خون شریانی، حداکثر سرعت جریان بازدمی
  • علی اکبر سهیلی آزاد، هوتن یاوری، مریم اعظمی صفحه 83
    زمینه و هدف
    پوکی استخوان اصلی ترین علت شکستگی های گردن استخوان ران در دوران سالمندی می باشد. این شکستگی ها هزینه سنگینی را از بودجه های خدمات بهداشتی به خود اختصاص می دهند. شاید ارزشیابی دقیقی از این هزینه ها، کمک بزرگی در جهت انجام مطالعات اقتصادی بهداشتی به منظور ارزیابی کفایت و اثربخشی راهبردهای غربالگری و پیشگیری در مورد این مشکل بهداشتی باشد. در کشور ما تا به امروز هیچ آمار و اطلاعاتی در مورد بار اقتصادی ناشی از شکستگی های لگن محاسبه نشده است. هدف از این مقاله برآورد متوسط هزینه های مستقیم پرداخت شده به ازای هر بیمار دچار شکستگی لگن می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی پرونده 200 بیمار مراجعه کننده با شکستگی لگن به بخش ارتوپدی بیمارستان سینا در طی سال های 1382-1377 صورت گرفت. برای هر کدام از بیماران پرسشنامه ای دقیق از هزینه های مربوط به خدمات بیمارستانی انجام شده، تهیه گردید و از روی پرونده هر کدام از آنها اطلاعات مورد نیاز استخراج و به داخل هر پرسشنامه منتقل گردید. علاوه بر اطلاعات مربوط به هزینه ها، اطلاعات شامل نوع تروما و شکستگی، سن، وضعیت تاهل، جنس، نوع پروتز و وسایل استئوسنتز به کار برده شده، سابقه ابتلا به بیماری، مصرف دارو، مصرف سیگار، وضعیت سلامتی در زمان مرخص شدن از بیمارستان، سابقه شکستگی در اقوام درجه اول و... در داخل هر پرسشنامه ثبت گردید.
    یافته ها
    متوسط هزینه پرداخت شده به ازای هر بیمار با شکستگی لگنی 320/933/4 ریال(588 دلار) برآورد گردید. متوسط روزهای بستری به ازای هر بیمار، 16 روز، سن متوسط بیماران، 60 سال و سن متوسط بیماران بالای 50 سال، 71 سال محاسبه شد. 49% بیماران، مرد و 51% آنها، زن بودند. 72% از شکستگی ها سرویکال و 28% از آنها تروکانتریک تشخیص داده شده بودند.بیش ترین وسیله به کار برده شده در اعمال جراحی پیچ و پلاک فشاری(D.H.S) با 5/41% موارد بود و در نهایت 5/2% از بیماران در طول اقامت در بیمارستان فوت شدند.
    نتیجه گیری کلی: با در نظر گرفتن هزینه متوسط 320/933/4 ریال، به ازای هر بیمار مراجعه کننده با شکستگی لگن و شکستگی پروگزیمال گردن استخوان ران و برآورد کل هزینه های درمان معادل با 000/720/932/226 ریال در سال، باید این شکستگی ها را به عنوان مساله بزرگ اقتصادی بهداشتی در نظر گرفت و ابزار مناسبی در جهت پیشگیری از این مشکل بهداشتی تعیین کرد.
    کلیدواژگان: استئوپوروز، سالخوردگان، تروما، پروتز
  • احمد شاه فرهت، اشرف محمدزاده، محمد رمضانی، محور امیری صفحه 93
    زمینه و هدف
    زردی از مشکلات شایع دوران نوزادی به خصوص در نوزادان نارس است به طوری که فراوانی بروز زردی در میان این نوزادان 80-60% می باشد. یکی از داروهای سنتی منطقه خراسان که برای درمان زردی در نوزادان استفاده می شود شیرخشت است. هدف از این پژوهش، بررسی اثر شیرخشت بر هیپربیلی روبینمی نوزادان می باشد.
    روش کار
    در این پژوهش که به صورت آینده نگر و دوسوکور انجام شد، 104 نوزاد (50 نوزاد در گروه مورد و 54 نوزاد در گروه کنترل) که به علت ابتلا به زردی یا هیپربیلی روبینمی غیر مستقیم در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان امام رضا(ع) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد بستری شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه سطح بیلی روبین سرم در هر 2 گروه از نوزادان در زمان بستری شدن با هم اختلاف آماری نداشت(45/0= p). سطح بیلی روبین سرم نیز پس از درمان در هر 2 گروه تفاوت آماری نداشت. میانگین مدت زمان بستری در گروه مورد 12/39 ساعت و در گروه کنترل 11/35 ساعت بود، که با توجه به 80/0= p اختلاف آماری بین مدت زمان بستری در هر 2 گروه وجود نداشت.
    نتیجه گیری کلی: این مطالعه نشان می دهد که مصرف 6 گرم شیرخشت برای درمان زردی نوزادان موثرتر از دارونما نمی باشد.
    کلیدواژگان: زردی، هیپربیلی روبینمی غیرمستقیم، نوزادان
  • مهربان فلاحتی، مسعود محمودیان، مریم میرمحمدعلی رودکی، محمد جواد شریعت صفحه 99
    زمینه و هدف
    کاندیداها شامل گونه های متنوعی از مخمرها و مخمر مانندها هستند که برخی از آنها و از جمله کاندیدا آلبیکنس فلور طبیعی بدن انسان را تشکیل می دهند و به صورت فرصت طلب در انسان بیماری ایجاد می نمایند، ولی داروهایی که بر ضد آنها در بازار وجود دارد و به کار می رود از نظر تعداد محدود هستند، که این خود می تواند باعث ایجاد مقاومت در آنها گردد. هدف این بررسی ارزیابی اثرات ضدقارچی داروهای نیستاتین، کلوتریمازول و مایکونازول بر روی کاندیداهای جدا شده از بیماران بود.
    روش کار
    بررسی حاضر مطالعه ای تجربی بود که در آن اثرات ضدقارچی داروهای نیستاتین، کلوتریمازول و مایکونازول بر روی کاندیداهای جدا شده از بیماران در 2 محیط جامد و مایع ارزیابی شد. در طی آزمایش های in vitro، حداقل غلظت مهار کنندگی داروهای فوق بر روی 60 نمونه مخمری جمع آوری شده از بیماران که شامل 30 نمونه کاندیداآلبیکنس و 30 نمونه کاندیداهای غیرآلبیکنس بود، تعیین شد و گونه های استاندارد حساس و مقاوم کاندیدا مشخص گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد که از 3 داروی یاد شده در بالا، گونه کاندیدا آلبیکنس از حساسیت بالاتری نسبت به کلوتریمازول و نیستاتین در مقایسه با مایکونازول برخوردار است (p<0.01). در حالی که گونه های غیر آلبیکنس نسبت به هر 3 داروی فوق از حساسیت بالایی برخوردارند و حتی حساسیت آنها بیش تر از حساسیت کاندیدا آلبیکنس نسبت به این داروها است (p<0.01). همچنین اختلاف معنی داری در میانگین (Minimum Inhibitory Concentration)MIC به دست آمده از 2 روش فوق وجود ندارد. میانگین MIC نیستاتین، کلوتریمازول و مایکونازول برای کاندیدا آلبیکنس به ترتیب 2/2 میکروگرم در میلی لیتر، 6/2 میکروگرم در میلی لیتر و کمتر از 18 میکروگرم در میلی لیتر بود. همچنین نتایج برای گونه های غیر آلبیکنس به ترتیب برابر 81/0 میکروگرم در میلی لیتر، 56/0 میکروگرم در میلی لیتر و 2/1 میکروگرم در میلی لیتر بود.
    نتیجه گیری کلی: این امر نشان دهنده اهمیت تعیین گونه و انجام تست حساسیت به دارو قبل از شروع درمان است و در مجموع گونه های غیر آلبیکنس در مقایسه با آلبیکنس در برابر داروها از حساسیت بیش تری برخوردارند.
    کلیدواژگان: گونه های کاندیدا، کلوتریمازول، مایکونازول، نیستاتین، Minimum Inhibitory Concentration) MIC)
  • امیرحسین فقیهی کاشانی، محمدعلی بهار، علی کبیر صفحه 107
    زمینه و هدف
    مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده اند که عوامل عفونی مانند کلامیدیا پنومونیه و هلیکوباکترپیلوری(Helicobacter Pylori=HP) با بیماری ایسکمیک قلب (Ischemic Heart Disease=IHD) ارتباط دارند. مطالعات دیگری معتقدند که سطح بالای فیبرینوژن شاید یک عامل زمینه ای و حد واسط در ارتباط بین هلیکوباکترپیلوری و بیماری های ایسکمیک قلب باشد. با توجه به اهمیت بیماری های قلبی به عنوان اولین عامل مرگ و میر در ایران، در این مطالعه به بررسی نقش فیبرینوژن در ارتباط بین هلیکوباکترپیلوری و بیماری های ایسکمیک قلب پرداخته شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی تحلیلی بر روی 261 نفر صورت گرفت. 131 نفر به عنوان مورد، از بیماران بستری در CCU و 130 نفر به عنوان شاهد، از بیماران بخش های جراحی و ارتوپدی بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران انتخاب شدند. در هر گروه وجود عفونت هلیکوباکترپیلوری، سطح فیبرینوژن و عوامل خطر بیماری قلبی مشخص شد. در آنالیز نهای ی از آزمون های t و Chi square و مدل های خطی عمومی و لجستیک استفاده گر دید.
    یافته ها
    وجود عفونت هلیکوباکتر پیلوری با بیماری ایسکمیک قلب ارتباط نداشت. درصد فیبرینوژن بالا تفاوت معنی داری بین افراد دارا و فاقد بیماری قلبی که مبتلا به عفونت هلیکوباکترپیلوری بودند، نداشت.
    نتیجه گیری کلی: اگرچه در این مطالعه وجود ارتباط بین هلیکوباکترپیلوری، فیبرینوژن و بیماری های ایسکمیک قلب ثابت نشد ولی مکانیسم احتمالی چنین ارتباطی، می تواند تحریک سلول های تک هسته ای توسط باکتری باشد که باعث فعال شدن فاکتور شبه بافتی پیش انعقادی می شود. این عامل، از طریق مسیر خارجی انعقاد، باعث تبدیل فیبرینوژن به فیبرین می گردد.
    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، بیماری ایسکمیک قلب، فیبرینوژن
  • غلامعلی قربانی، غلامحسین علیشیری صفحه 115
    بیماری کاوازاکی، بیماری حاد مولتی سیستمیک تب دار دوره شیرخوارگی است. کاوازاکی واسکولیت نکروزان عروق کوچک و متوسط به خصوص عروق قلبی است و علت آن شناخته شده نیست. تظاهرات این بیماری، غیراختصاصی بوده و به صورت تب پایدار بیش تر از 5 روز همراه با راش های ماکولوپاپولار پوستی، قرمزی و التهاب دو طرفه ملتحمه چشمی، التهاب مخاط ها، لنفادنیت گردن و اریتم و پوسته ریزی دست و پاها می باشد. بیمار خانم 21 ساله ای بود که از 4 ماه قبل به علت تب بالا(40-5/39 درجه سانتی گراد) و راش ماکولوپاپولر منتشر پوستی و مخاطی، کونژنکتیویت، پورپورا و دسکواموسیون(پوسته ریزی) در کف پاها، اریتم و فیشر در لب و لنفادنوپاتی سرویکال بستری شده بود و یافته های آزمایشگا هی وی شامل آنمی، (میلی متر در ساعت) 140-100= ESR (Erythrocyte Sedimentation Rate)، +3= CRP (C Reative Protein)، منفی= ANA (Anti Nuclear Antibody)، منفی= Anti ds DNA (Anti double stranded DNA)، منفی= PPD (Purified Protein Degradative)، منفی= U/C (Urine Culture)، منفی= B/C (Blood Culture)، منفی= HCV (Hepatitis C Virus)، منفی= HBV (Hepatitis B Virus)، منفی= HIV (Human Immunodeficiency Virus)، منفی= Wright، منفی= Widal و سرولوژی منفی توکسوپلاسموز بود. اکوکاردیوگرافی و سی تی اسکن شکم، لگن و ریه نرمال بود. اما سونوگرافی توده تحت فکی هیپواکو منطبق با لنفادنوپاتی را گزارش کرد. در بیوپسی از ضایعه پوستی، واسکولیت و در بیوپسی لنف نود، ضایعه غیرچرکی و واکنشی گزارش شد. در نتیجه با رد کردن سایر بیماری ها، تشخیص کاوازاکی آتیپیک اثبات گردید. هر چند کاوازاکی در اطفال دیده می شود، ولی در بالغین با تب مداوم، راش پوستی، آدنوپاتی، کونژنکتیویت دو طرفه و التهاب مخاطی پس از رد کردن سایر بیماری ها، باید کاوازاکی را مد نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: بیماری کاوازاکی، تب پایدار، واسکولیت
  • انوشه حقیقی، فرهاد لحمی صفحه 121
    زمینه و هدف
    تحقیقات اخیر نشان داده اند که پرولاکتین می تواند نقشی در پاتوژنز بیماری لوپوس (Systematic Lupus Erythematosus= SLE) داشته باشد. این هورمون پپتیدی با تحریک سیستم ایمنی می تواند باعث تشدید فعالیت بیماری لوپوس گردد. هدف از این تحقیق نشان دادن رابطه سطح پرولاکتین سرم و میزان فعالیت بیماری لوپوس است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 35 بیمار مبتلا به لوپوس که به صورت تصادفی انتخاب شدند و 60 فرد سالم با تشابه سن ی و جنسی با بیماران صورت گرفت. فعالیت بیماری لوپوس براساس (SLE Disease Activity Index)SLEDAI ارزیابی شد و اندکس بیش تر از 10 به عنوان بیماری فعال در نظر گرفته شد. پرولاکتین سرم به روش (Immunoradiometric Assay)IRMA در هر 2 گروه اندازه گیری شد.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری در میزان بروز هیپرپرولاکتینمی بین بیماران(5/28%) و افراد گروه کنترل(3/3%) وجود داشت(p<0.05). متوسط سطح پرولاکتین سرم در افراد گروه کنترل 335 ± 341 میلی گرم در دسی لیتر بود در حالی که این میزان در بیماران 860 ± 770 میلی گرم در دسی لیتر بود(p=0.0078). در بیماران دچار هیپرپرولاکتینمی متوسط، اندکس فعالیت بیماری در قیاس با بیماران با پرولاکتین نرمال بالاتر بود. در 90% افراد هیپرپرولاکتینمیک بیماری فعال مشاهده شد (SLEDAI>10)، در صورتی که تنها 36% افراد نورموپرولاکتینمیک بیماری فعال داشتند.
    نتیجه گیری کلی: این تحقیق رابطه معنی داری را بین سطح پرولاکتین سرم و میزان فعالیت بیماری لوپوس نشان داد. (p=0.004).
    کلیدواژگان: لوپوس، پرولاکتین، هیپرپرولاکتینمی
  • صدیقه مرادی، فرانک داوود زاده صفحه 129
    زمینه و هدف
    سندرم ترنر یکی از بیماری های کروموزومی است که شامل اختلالات متعددی می باشد. شیوع بالای بیماری های تیرویید در میان مبتلایان به سندرم ترنر گزارش شده است، اما میزان این همراهی مورد بحث است. هدف از این مطالعه، تعیین میزان و نوع اختلال تیرویید در مبتلایان به سندرم ترنر مراجعه کننده به انستیتو غدد درون ریز و متابولیسم بود.
    روش کار
    در این مطالعه که از نوع مقطعی توصیفی و آینده نگر بود، آزمون های عملکرد تیرویید(Thyroid Function Test=TFT) در 35 فرد مبتلا به سندرم ترنر در طی 1 سال انجام شد.
    یافته ها
    کم کاری تیرویید در 44%، بیماری گریوز در 1 بیمار و تیتر مثبت آنتی بادی ضد تیرویید در 69% از نمونه ها وجود داشت.
    نتیجه گیری کلی: در زنان مبتلا به سندرم ترنر خطر بروز اختلال عملکرد تیرویید، 10 برابر جمعیت عمومی می باشد و در همه این زنان باید بررسی سالانه (Thyroid Stimulating Hormone)TSH انجام شود.
    کلیدواژگان: سندرم ترنر، اختلالات تیرویید، آنتی بادی تیرویید
  • قاسم مسیبی، سید محمد موذنی، محمدحسین صنعتی صفحه 135
    زمینه و هدف
    سلول های دندریتیک یکی از عوامل موثر در هدایت پاسخ ایمنی به سمت سلول هایTH1 یا (T Helper cell)TH2 محسوب می شوند. سلول های دندریتیک ممکن است موجب تولید سیتوکین با الگوی متفاوت در بافت های مختلف شوند. احتمالا الگوی تولید سیتوکین توسط سلول های دندریتیک کبد با طحال متفاوت می باشد. به منظور بررسی علت تفاوت پاسخ های ایمنی در بافت کبد (به عنوان یک بافت غیر لنفاوی و تولروژن) و طحال (به عنوان یک بافت لنفاوی و ایمونوژن)، عملکرد سلول های دندریتیک طحال و کبد در القای پاسخ در سلول های TH1 و TH2 در این پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش کار
    در این بررسی سلول های دندریتیک طحال(بافت لنفاوی) و کبد(بافت غیرلنفاوی) موش نرمال از نژاد C57BL/6 با روش هضم آنزیمی و محیط گرادیان نایکودنز، جدا و در محیط کشت با غلظت مناسبی از پپتید میلین الیگودندروسیت گلیکوپروتئین (MOG35-55 = Myelin Oligoelectrocyte Glycoprotein) پالس گردیدند. حدود 6×105 سلول دندریتیک کبدی و طحالی پالس شده، به طور مجزا و به صورت زیر جلدی به کف پای هر موش تزریق گردید. به گروه های کنترل نیز سلول های دندریتیک پالس نشده تزریق شد. پس از گذشت 5 روز، سلول های تک هسته ای غدد لنفاوی ناحیه ای (popliteal) موش های ایمونیزه جدا شدند و در حضور و عدم حضور پپتید MOG35-55 کشت داده شدند. مایع رویی کشت سلول پس از گذشت 96 ساعت، جمع آوری و میزان تولید (Interferon γ)IFN-γ و (Interleukin 10) IL-10 با روش ELISA (Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay) مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه نشان داد که میزان تولید IL-10 و IFN- γ در موش های ایمونیزه شده با سلول های دندریتیک کبدی یا طحالی پالس شده با پپتید MOG35-55 در مقایسه با گروه های کنترل مربوطه به طور قابل ملاحظه ای بیش تر بود(p=0.004). از طرفی تفاوت معنی داری در می زان تولید IFN- γ بین موش های ایمونیزه شده با سلول های دندریتیک کبد و طحال مشاهده نشد، در حالی که اختلاف فاحشی در تولید IL-10 بین این دو گروه وجود داشت(p=0.01)نتیجه گیری کلی: از این یافته ها می توان چنین نتیجه گرفت که القای تولید میزان بالایی از IL-10 توسط سلول های دندریتیک کبد ممکن است یکی از عوامل موثر در کاهش و تنظیم پاسخ ایمنی در این عضو باشد.
    کلیدواژگان: سلولهای دندریتیک، پاسخ های سلولی TH2، TH1، کبد، طحال
  • حسین میلادی گرجی، عباسعلی وفایی، علی رشیدی پور، عباسعلی طاهریان، مرتضی جراحی، میترا امامی ابرقویی، حسن صادقی صفحه 145
    زمینه و هدف
    بادرنجبویه (Melissa Officinalis) گیاهی است که در بخش های مختلف ایران رشد می کند. در مطالعات قبلی خواص آرام بخشی، ضد تشنجی و ضد دردی از عصاره هیدروالکلی آن گزارش گردید. هدف از این مطالعه تعیین اثر ضد اضطرابی عصاره آبی (جوشانده) سرشاخه های بادرنجبویه با دوزهای مختلف و نیز بررسی نقش گیرنده های اوپیوییدی بر اثر ضد اضطرابی گیاه مذکور در موش سوری می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه جهت بررسی اثرات گیاه بادرنجبویه 93 سر موش سوری نر به وزن 30- 25 گرم انتخاب شدند. حیوانات به 4 گروه 10 تایی آزمایش و 1 گروه 10 تایی کنترل تقسیم شدند.. سپس به گروه های آزمایش، 4 دوز عصاره آبی به میزان 5، 10، 25 و 50 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن، و به گروه کنترل 10 میلی لیتر نرمال سالین به ازای هر کیلوگرم وزن به صورت داخل صفاقی تزریق شد. بر روی 15 سر موش مطالعه مقدماتی انجام شد. همچنین جهت بررسی نقش گیرنده های اوپیوییدی براثر ضداضطربی گیاه بادرنجبویه، موش ها به 4 گروه 7 تایی تقسیم شدند و با دوز 2 میلی گرم نالوکسان و 5 میلی گرم عصاره آبی مورد بررسی قرار گرفتند. سپس به منظور افزایش فعالیت حرکتی و حس کنجکاوی، موش ها به مدت 5 دقیقه در یک جعبه با دیواره های مشکی قرار داده شدند و پس از آن در فواصل زمانی تنظیم شده به ماز بعلاوه ای شکل مرتفع (Elavated Plus Maze=EPM) منتقل گردیدند و به مدت 5 دقیقه شاخص های استاندارد ارزیابی اضطراب (تعداد ورود و مدت زمان سپری کردن در بازوی باز) از طریق مشاهده در آنها بررسی و ثبت گردید.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که اثرات مصرف عصاره آبی بادرنجبویه با دوز 5 میلی گرم به ازای هر ک ی لوگرم وزن در یکی از گروه های آزمایش در مقایسه با گروه کنترل اختلاف معنی داری داشته به طوری که موجب افزایش قابل توجهی در تعداد ورود و مدت زمان سپری شده بر روی بازوی باز شده است(01/0< p)، در حالی که مصرف دوزهای بالاتر این عصاره آبی موجب کاهش تعداد ورود و مدت زمان سپری شده بر روی بازوی باز شده است و به عبارتی دیگر اثرات خواب آلودگی بر روی موش ها داشته است. همچنین مصرف نالوکسان باعث کاهش اثر ضد اضطرابی دوز 5 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن از این جوشانده گردید.
    نتیجه گیری کلی: یافته های فوق نشان می دهند که مصرف عصاره آبی بادرنجبویه با دوز 5 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن اثر ضد اضطرابی داشته، در حالی که مصرف دوزهای بالاتر آن اثر خواب آوری بر موش ها داشته است به گونه ای که این اثر وابسته به دوز عصاره آبی بوده و احتمالا از طریق گیرنده های اوپیوییدی بروز کرده است.
    کلیدواژگان: عصاره آبی، بادرنجبویه، نالوکسان، ضد اضطراب، ماز بعلاوه ای شکل مرتفع
  • پروین میر میران، لیلا آزادبخت، فریدون عزیزی صفحه 155
    زمینه و هدف
    رژیم های غذایی متنوع با احتمال افزایش دریافت مواد مغذی همراه هستند. این تحقیق به منظور ارزیابی ارتباط بین امتیاز تنوع گروه های غذایی و کفایت مواد مغذی خاص در زنان تهرانی انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، 286 خانم 18 سال به بالا و ساکن منطقه 13 تهران که نماینده جمعیت زنان تهرانی بودند. شرکت داشتند. دریافت مواد غذایی با استفاده از پرسشنامه یاد آمد غذایی 2 روزه ارزیابی شد. از شاخص های امتیاز تنوع غذایی (Dietary Diversity Score=DDS) و تنوع غذایی (Food Variety = FV) استفاده شد. میانگین نسبت کفایت غذایی (Mean Adequacy Ratio = MAR) به عنوان شاخص کفایت تغذیه ای انتخاب شد که با تقسیم مقدار مصرفی 12 ماده مغذی و انرژی بر مقدار توصیه شده آنها به دست آمد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد، 13±41 سال و میانگین نمایه توده بدن (Body Mass Index=BMI) آنها، 4±27 کیلوگرم بر مترمربع بود. میانگین امتیاز تنوع غذایی 1.02±6.11 بود. DDS با (r=0.4 و P<0.05) MAR. (Nutrient adequacy Ratio) NAR تیامینP<0.05) و (r=0.3ویتامین A (P<0.05 و (r=0.4 کلسیمP<0.05) و(r=0.4 فسفرP<0.05) و(r=0.4 و چربی کل دریافتیP<0.05) و(r=0.3 مرتبط بود. تنوع غلات کامل با NAR پروتیینP<0.05) و (r=0.3 تنوع سبزیجات و میوه ها با NAR ویتامین C P<0.05) و (r=0.3 و ویتامینA P<0.05)و(r=0.3 ارتباط داشت. در چارک چهارم امتیاز تنوع گروه های غذایی، دریافت غالب درشت مغذی ها و ریز مغذی ها در بیش ترین مقدار قرار داشت. امتیاز تنوع گروه گوشت و شیر، مهم ترین تعیین کننده MAR بود.
    نتیجه گیری کلی: تنوع اقلام مصرفی در گروه های غذایی مختلف، شاخصی مفید از کفایت مواد مغذی خاص، به شمار می رود. بنابراین به منظور تعیین کفایت مواد مغذی خاص، امتیاز تنوع گروه های غذایی میتواند در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تنوع غذایی، کفایت مواد مغذی، گروه غذایی، زنان
  • صدیقه مرادی، عبدالمجید بحرینیان، فریدون عزیزی صفحه 167
    زمینه و هدف
    کم کاری تحت بالینی تیرویید که شامل افزایش(Thyroid-Stimulating Hormone)TSH همراه با سطح طبیعی هورمون های تیرویید در گردش خون می باشد، همواره به عنوان یکی از علل اختلالات روانی حرکتی و افسردگی مورد بحث است. هدف از این مطالعه بررسی اثر درمان با لووتیروکسین بر اضطراب، افسردگی و دیگر معیارهای روانی حرکتی در مبتلایان به کم کاری تحت بالینی تیرویید بود.
    روش کار
    27 بیمار 17 تا 61 ساله با میانگین سنی 5/13 ± 38 سال، شامل 8 مرد و 19 زن، با غلظت سرمی TSH پایه به میزان 28-5 میلی واحد در لیتر(با میانگین 2/5 ± 4/8 میلی واحد در لیتر) همراه با (Free T4 Index) FT4I در محدوده طبیعی وارد مطالعه شدند. پس از مشابه سازی از نظر سن، سطح TSH سرم و آنتی بادی های ضد تیرویید، بیماران به طور تصادفی به 2 گروه تحت درمان با لووتیروکسین و دارونما تقسیم شدند(13 نفر، لووتیروکسین و 14 نفر، دارونما دریافت کردند). در گروه مصرف کننده لووتیروکسین، میزان TSH هدف، 5/3-3/0 میلی واحد در لیتر بود. قبل از شروع درمان در تمام بیماران ضریب هوشی(Intelligence Quotient=IQ) به وسیله آزمون ریون، حافظه و سرعت روانی حرکتی توسط آزمون کافلن و شدت اضطراب و افسردگی به کمک آزمون(Hospital Anxiety Depression Scale)HADS بررسی شد. افراد به مدت 11 تا 14ماه(با میانگین6/0 ± 12ماه) پیگیری شدند. در پایان مطالعه آزمون های اولیه در تمام افراد تکرار شد.
    یافته ها
    10 بیمار در گروه تحت درمان با لووتیروکسین و 13 بیمار در گروه مصرف کننده دارونما مطالعه را کامل کردند. میانگین TSH سرم در گروه تحت درمان بالووتیروکسین از 1/7 ± 6/9 میلی واحد در لیتر به 2/1 ± 3/1 میلی واحد در لیتر (002/0 نتیجه گیری کلی: درمان با لووتیروکسین سبب بهبود ضریب هوشی، حافظه و حالات روانی مبتلایان به کم کاری تحت بالینی تیرویید نمی شود
    کلیدواژگان: کم کاری تحت بالینی، افسردگی، حافظه، سرعت روانی، حرکتی، ضریب هوشی
  • رضا نگارنده، سیده فاطمه اسکویی، فضل الله احمدی، منصوره نیکروش صفحه 175
    زمینه و هدف
    موضوع حمایت از بیمار از بحث انگیزترین موضوعات حرفه پرستاری در دو دهه گذشته بوده است. گرچه در این مورد توافق کلی وجود دارد که پرستار نقش حمایت از بیمار را به عهده دارد، ولی شواهد حاکی از آن است که پرستاران در ایفای نقش حمایت از بیمار با دشواری های متعددی روبرو می شوند. از آن جایی که اولین گام در ترویج نقش حمایتی پرستار، شناخت عوامل موثر در کاربرد آن است، این مقاله به بررسی عوامل بازدارنده و تسهیل کننده های حمایت از بیمار بر اساس تجربیات پرستاران پرداخته است.
    روش کار
    پژوهش حاضر به روش نظریه پایه انجام شد. نمونه های پژوهش شامل 24 پرستار (پرستار بالینی، سرپرستار، و سوپروایزر) بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران بودند. از مصاحبه های نیمه ساختاریافته برای جمع آوری داده ها استفاده شد. کلیه مصاحبه ها ضبط و سپس کلمه به کلمه دست نویس شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مقایسه مداوم و مطابق با روش استراوس و کوربین(strauss & corbin) صورت گرفت.
    یافته ها
    در جریان تجزیه وتحلیل داده ها مضامین متعددی پدیدار شدند که عوامل بازدارنده و تسهیل کننده حمایت از بیمار را شرح می دادند. پرستاران شرکت کننده در این تحقیق احساس بی قدرتی، نبود مقررات و دستورالعمل های حرفه ای ملی، عدم پشتیبانی از پرستاران، پزشک سالاری، کمبود وقت، ارتباط محدود، مخاطرات حمایت، وفاداری به همکاران و کمی انگیزه را به عنوان عوامل بازدارنده حمایت از بیمار تعیین کردند. آن چه حمایت از بیمار را در بین پرستاران تسهیل می کرد ارتباط پرستار بیمار، شناخت وتوجه به نیاز بیمار، مسوولیت پذیری پرستار، پزشک به عنوان همکار و دانش و تجربه پرستار بود.
    نتیجه گیری کلی: شرکت کنندگان در این مطالعه معتقد بودند که در شرایط حاضر و با توجه به موانعی که بر شمرده شد، اتخاذ و ایفای نقش حمایت از بیمار در عمل دشوار است. و لذا آنها در هر موقعیت با توجه به نیاز بیمار و برآیند عوامل بازدارنده و تسهیل کننده حمایت، در مورد اعمال نقش حمایتی شان تصمیم می گیرند و در بسیاری از موارد نه به آن چه مورد نظرشان است بلکه به آن چه از دستشان بر می آید بسنده می کنند، که در این تحقیق «حمایت محدود» نامیده شد. لذا برای آن که پرستاران بتوانند نقش حمایتی خود را به طور کامل ایفا کنند، ضرورت دارد تلاش های جمعی و سازمان یافته برای رفع موانع شناسایی شده و تقویت عوامل تسهیل کننده در نظام مراقبت بهداشتی کشور به عمل آید.
    کلیدواژگان: حمایت بیمار، عوامل بازدارنده و تسهیل کننده، نظریه پایه
  • صدیقه سادات نعیمی، یاسمین خوش آموز، سحر حقیقی وند، آیدا مرادی بوساری، علیرضا سرمدی صفحه 187
    زمینه و هدف
    تاکنون تاثیر درمانی دو روش (Ultra Sound)US تحت استرچ(کشش) و Hold-Relax بر کاهش کوتاهی عضلات و تاندون ها با هم مقایسه نشده، همچنین تاثیر امواج اولتراسوند نیز بر دوام اثر درمانی استرچینگ مشخص نشده است. در این تحقیق به مقایسه پایایی و دوام تاثیر درمانی دو روش us تحت استرچ و Hold-Relax بر کاهش کوتاهی عضله همسترینگ پرداخته شد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت آزمون بالینی تصادفی(clinical trial) بر روی 20 زن جوان سالم و غیر ورزشکار با میانگین سنی 32/1 ± 62/21 سال که دچار کوتاهی عادتی دو طرفه عضلات همسترنیگ بودند(Straight Leg Raising:SLR≤65°)، انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی به 2 گروه 10 نفره تقسیم شدند. درمان در گروه اول به روش US تحت استرچ و در گروه دوم به روش Hold-Relax به مدت 4 هفته و هر هفته 3 جلسه انجام شد. در هر بیمار متغیرها قبل از شروع درمان و بلافاصله بعد از اتمام دوره درمان اندازه گیری شدند، این متغیرها شامل دامنه SLR فعال (Active) و غیرفعال(Passive)، دامنه اکستنسیون فعال و غیرفعال زانو، تیلت لگن و لوردوز کمر بودند. بعد از اتمام دوره درمان برای پیگیری پایایی درمان ارزیابی تمام متغیرهای فوق در طی 4 مرحله با فواصل 1 هفته انجام شد.
    یافته ها
    در هر دو گروه درمانی بعد از اتمام دوره درمان همه متغیرها به جز لوردوز کمر تاثیرات درمانی قابل توجه و معنی داری نشان دادند. تاثیر روش درمانی US تحت استرچ بر روی تمام متغیرها نسبت به روش Hold-Relax بیش تر بود، که این برتری در مورد متغیرهای SLR فعال و غیرفعال در پای چپ نمونه ها و تیلت لگن نیز معنی دار بود. تاثیر روش درمانی Hold-Relax در اکثر متغیرها تا انتهای هفته چهارم پیگیری پایدار باقی ماند و کاهش معنی داری نشان نداد. در حالی که در روش درمانی US تحت استرچ در بیش تر متغیرها از همان هفته اول پیگیری، کاهش معنی دار مشاهده شد.
    نتیجه گیری کلی: بنابراین به نظر می رسد باید برای کسب نتایج درمانی حاد و کوتاه مدت از روش US تحت استرچ و برای داشتن پایایی بیش تر از روش Hold-Relax استفاده شود.
    کلیدواژگان: استرچ، اولتراسوند، همسترینگ، پایایی
  • مرضیه نجومی، شهاندخت نجم آبادی، ویستا شکیبا، دلارام دانایی صفحه 197
    زمینه و هدف
    دیابت از جمله شایع ترین بیماری های غیرواگیر بوده و از مشکلات مهم بهداشتی درمانی ایران و جهان می باشد. امروزه در بیماران دیابتیک تیپ 2، رعایت رژیم غذایی اهمیت ویژه ای دارد. از اصول اساسی در پیشگیری از بروز عوارض در این بیماران، افزایش سطح آگاهی آنان از نحوه درمان، علایم، عوارض و تغذیه می باشد. به منظور برنامه ریزی آموزش تغذیه برای بیماران دیابتیک، داشتن اطلاعات زمینه ای از سطح آگاهی آنها ضروری است. هدف از انجام این مطالعه، تعیین سطح آگاهی تغذیه ای بیماران دیابتیک تیپ 2 مراجعه کننده به درمانگاه غدد بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) بود.
    روش کار
    در یک مطالعه مقطعی (cross sectional)، 160 بیمار مبتلا به دیابت تیپ 2 شناخته شده که در سال های 1382-1381 به درمانگاه غدد بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. روش نمونه گیری از نوع غیر احتمالی در دسترس بود. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای شامل دو بخش بود که به طریقه مصاحبه تکمیل شد. در بخش اول، اطلاعات جمعیت شناختی(سن، جنس، تحصیلات، مدت زمان بیماری و...) و در بخش دوم، سطح آگاهی تغذیه ای بیماران بررسی شد. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار آماری(version 11.5) SPSS، توصیف و تجزیه و تحلیل شد. آگاهی نسبت به هر زیر گروه غذایی و آگاهی کل به صورت متغیر کمی با در نظر گرفتن امتیاز برای پرسش ها تعیین شد. از آزمون های آماری t-test، correlation و ANOVA برای مقایسه امتیاز آگاهی برحسب متغیرهای زمینه ای استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 160 بیمار دیابتیک تیپ 2 مورد بررسی قرار گرفتند. در حدود 51%(81 نفر)، زن و 49%(79 نفر)، مرد بودند. میانگین سنی بیماران، 13 ± 61 سال به دست آمد. 3/26% از بیماران، تحت درمان با انسولین بودند و 5/57% آنها از قرص استفاده می کردند. میانگین طول مدت ابتلا به دیابت، 4/6 ± 5/10 سال بود. 32% بیماران از هیچ رژیم غذایی خاصی استفاده نمی کردند. متوسط امتیاز آگاهی از گروه نان و غلات، 8/15 از 21؛ گوشت، 7/14 از 21؛ لبنیات، 2/12 از 20؛ چربی ها، 5/11 از 21؛ سبزیجات، 4/11 از 15؛ میوه جات، 2/11 از 17 و گروه متفرقه، 3/15 از 21 به دست آمد. میانگین کل امتیاز آگاهی تغذیه ای در حدود 12 ± 92 از 130 به دست آمد. بین آگاهی تغذیه ای و سطح سواد، همبستگی مثبت معنی دار وجود داشت. بین طول مدت بیماری و سن بیماران با آگاهی تغذیه ای ارتباط منفی معنی دار دیده شد. بیماران با سابقه خانوادگی دیابت آگاهی بیش تری نسبت به گروه بدون این سابقه داشتند و این اختلاف نیز از نظر آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری کلی: در این مطالعه دیده شد که سطح آگاهی تغذیه ای بیماران دیابتیک در حد متوسط قرار دارد. با داشتن این زمینه آگاهی، به نظر می رسد می توان با آموزش مناسب در کنترل عوارض این بیماران موفق بود.
    کلیدواژگان: دیابت تیپ 2، آگاهی، تغذیه، آموزش
|
  • Sh Ansari*, P. Vossogh Page 7
    TAR syndrome (thrombocytopenia-Absent Radii) is characterised by the neonatal onset thrombocytopenia and bilateral absence or hypoplasia of the radii with normal organs. This syndrome is a rare hereditary condition with a recessive autosomal character. During the first months of life, prognosis is related to the severity of hemorrhage. This paper focuses on three infants who suffered from Thrombocytopenia-Absent Radii(TAR) syndrome. All cases revealed bilateral micromelia of upper limbs, short and radially curved fore arms and hypoplastic arms at birth. These symptoms as well as severe thrombocytopenia confirmed the clinical diagnosis of Thrombocyopenia-Absent Radii(TAR). All three cases had multiple hemorrhages in neonatal period and also in the first year of their lives, however, they are in good condition right now. One of them needed prosthesis at the age of 7 but the two others are alive and being followed up.
    Keywords: Thrombocytopenia, Absence Radii, Skeletal Malformation, TAR Syndrome, Autosomal Recessive
  • F. Ehsanipour*, Zarifian Page 11
    Background and Objective
    Vitamin K deficiency is one of the commonest causes of coagulopathy and bleeding in patients on prolonged antibiotic therapy. This study was conducted to evaluate the status of vitamin K deficiency in hospitalized children on prolonged antibiotic therapy and its role in reversing the coagulopathy.
    Method
    A prospective non-randomized, cross-sectional study was conducted on children on prolonged antibiotic therapy whose ages ranged from 3 months to 16 years old. These children were under treatment in the ward and pediatric I.C.U.
    Results
    In this study, 25 out of 81 children(30.86%) were hypoprothrombinemic. Children ranging from 3 months to 1 year old developed significant coagulopathy as compared to other age groups(33.33%). Coagulation abnormalities were also seen to be more in children with severe grades of malnutrition(50%), on a more prolonged(>10 days) course of antibiotic therapy(36.36%), on β -lactam+vancomycin combination therapy (40.54%), in children who were NPO(45.45%) and in children who were critically ill in the intensive care unit(I.C.U)(47.61%).
    Conclusion
    we suggest vitamin K prophylaxis in patients on prolonged antibiotic therapy(>10 days) especially the patients suffering from mentioned conditions to prevent mortality and morbidity.
    Keywords: Antibiotic Therapy, Vitamin K, Coagulopathy
  • Gh.R. Anaraki Mohammadi*, A.R. Sadeghipour, P. Vossough, I. Nour Mohammadi, A.M. Mirnateghi Page 19
    Background and Objective
    Human T-Lymphotropic Virus type 1(HTLV-1) is a human retrovirus which has been known to cause Adult T-Cell Leukemia/Lymphoma(ATLL), HTLV-1 Associated Myelopathy/Tropical Spastic Paraparesis(HAM/TSP) and some other inflammatory disorders. One of the important pathways of transmission of this infection is transfusion of blood and its products. This study was designed to find seroepidemiologic prevalence of HTLV-1 infection in thalassemic patients with frequent blood transfusion and compare it between male and female population in Tehran province.
    Method
    This cross-sectional epidemiologic study was performed on 175 cases including 101 males and 74 females. Serum samples were screened for Anti HTLV by using ELISA method. The positive samples of screening test were serotyped and confirmed by Western Blot analysis. Results were analyzed by using subjective statistical parameters and compared between males and females by Chi Square test.
    Results
    Prevalence of Anti HTLV-1 was 6.3% in our studied patients, including 6.9% in males and 5.4% in females. This study revealed no significant statistical difference in Anti HTLV-1 prevalence between males and females but showed that prevalence of HTLV-1 infection correlated with increasing age and numbers of received blood units. Also by using ROC curves, the age 21 was defined as an indicator for increasing risk of HTLV-1 infection in our study.
    Conclusion
    With respect to the high prevalence of Anti HTLV-1 in the studied population, it can be expected that prevalence of HTLV-1 infection in blood donor population in Tehran would be considerable.
    Keywords: HTLV, 1, Thalassemic Patients, Blood Transfusion
  • P. Ayatollahi*, A. Tarazi, H. Noorollahi Moghadam, Sh Nafissi Page 25
    We report a rare case of myasthenia gravis accompanied by multi-focal tuberculosis. A 47-year-old female suffering from myasthenia gravis underwent thymectomy, however, the incision of operation did not heal for many months. Eight months after surgery, she developed fever and gradual loss of consciousness. Laboratory evaluations were suggestive of tuberculous meningitis and multiple parenchymal tuberculomas. After starting anti-TB regimen, her condition gradually improved. Her wound completely healed up after 45 days which was indicative of sternal tuberculosis. This case highlights the importance of additional diagnostic assessment of resistant wounds particularly in immunocompromised patients and also careful consideration of existent paraclinical findings.
    Keywords: Myasthenia Gravis, Tuberculoma, Tuberculous Meningitis, Sternal Tuberculosis
  • S.A. Tavallaii, S. Assari*, M. Ghanei, H. Khedmat, F. Alaedini, Z. Naderi Page 29
    Background and Objective
    The first step in epidemiological researches is to study patterns of mortality. The aim of this study was to assess causes of death, duration between injury and death, and the probable correlation between them and some variables such as kind of injury.
    Method
    This study was a retrospective one. Through an available sampling, we sampled 1709 of 8304 deceased veterans between 1979 and 2004 whose data was registered in veterans’ foundation.
    Results
    1239 of the cases(85%) were married and 215(14.7%) were single. Mean disability percent was 24.3±14.7. Kind of injury was psychiatric in 486(28.5%), physical in 1167(68.4%) and chemical in 371(21.7%). The most frequent causes of death were disease(65.4%) and accidents or unintentional injuries(24.7%). The most common disease causing death was cardiac disease(35%). In 170 cases(10.1%) death was due to war, and in 1387(82.4%) death was not related to war. Relative frequency of each cause of death or kind of disease(as a cause of death) was different among veterans with various kinds of injury. While relative frequency of suicide in psychiatric and non-psychiatric veterans was 21% and 3%(P<0.05-X2 test), relative frequency of pulmonary disease in chemical and non-chemical veterans was 32% and 19% respectively(P<0.05-X2 test). Duration between injury and death was also different among veterans with various kinds of injury(P<0.05-independent t-test).
    Conclusion
    This study showed diseases as the most common cause of death in veterans which is similar to mortality profile of normal population, not similar to military personnel mortality. Various causes of death in veterans with different kinds of injury indicate various health needs in this population which should be taken into account by health and treatment supervisors of veterans’ foundation.
    Keywords: Mortality, Causes of Death, Veterans
  • S.M. Tavangar, M. Sang Galeh*, M. Sotodeh, M. Khatibian Page 39
    Background and Objective
    Biliary system lesions including ampulla of vater are considered as important diseases of gasterointestinal system because of difficult availability in endoscopy, dangers of biopsy and diagnosis in advanced stages.Regarding previous studies about the role and sensitivity of brushing cytology in diagnosis of lesions in this area and lack of serious complications in this procedure, we decided to evaluate the sensitivity and specificity of this method.
    Method
    Observing 45 patients with biliary system lesions who referred to gasterointestinal research center of Shariati hospital for ERCP, cytologic specimens were provided and biopsies were taken, if possible. Then the patients were followed up periodically and cytologic results were compared with biopsies or follow-ups.
    Results
    All specimens with positive biopsy for malignancy exhibited positive cytologic results and all except one with negative biopsy exhibited negative cytologic results. There was only one case of negative biopsy with positive cytologic result reported. Therefore, the study revealed a significant association between cytology and biopsy results. (df=1, chi square, p= 0.04). Compared to biopsy cytology had relatively good sensitivity and specificity which corresponded to the findings of other studies(sen: 100%, spec: 80%, PPV=Positive Predictive Value: 88.8%, NPV=Negative Predictive Value: 100%). Adding positive results of follow-ups to biopsies and comparing them with cytology illustrated acceptable sensitivity and specificity of this method(sen: 73%, spec: 83.5%, PPV:91.6%, NPV:50%).
    Conclusion
    The results of this study indicate that brushing cytology is a suitable method to diagnose periampullary lesions in comparison with biopsy or follow-up(P<0.05).
    Keywords: Periampullary Region, ERCP(Endoscopic Retrograde Cholangio Pancreatography), Brushing Cytology
  • M. Javadi*, S.A.R. Emami Page 45
    Background and Objective
    Parapharyngeal and infratemporal masses are rare head and neck tumors that constitute about 0.5% of all of them. To assess the distribution of infratemporal and parapharyngeal masses, this study was carried out in ENT department of Hazrat Rasoul Hospital as a sample of Iranian population.
    Method
    In this retrospective study, we evaluated parapharyngeal and infratemporal tumors in Hazrat Rasoul-e-Akram Hospital in Tehran, from Jan. 1991 until Jan. 2001.
    Results
    The sampled population was 39 patients suffering from these masses. The mean age of the patients was 44.9 years. The most frequent complaint was asymptomatic neck mass(69.2%).
    Conclusion
    The findings reported masses of these areas in descending order of frequency: salivary gland tumors(51.2%-esp. PMA: Pleomorphic Adenoma), paraganglioma (15.3%), schwanoma (7.7%), angiofobroma and lymphoma. All patients had been evaluated by imaging techniques, the most common of which was contrast-enhanced CT-scan. All patients except one case of NHL(Non-Hodgkin Lymphoma) were candidates to be operated on and with the exception of 4 cases, surgery via transcervical approach(with or without a combined approach) was done on them.
    Keywords: Parapharyngeal Tumors, Infratemporal Tumors, Salivary Gland Tumors, Paraganglioma, Neurogenic Tumors
  • F. Davachi*, A. Ghods Page 53
    Background and Objective
    Osteopenia is a common complication in renal transplant recipient resulting to increased rate of bone fracture especially in spine, ribs and hip. The purpose of this study was to examine the degree and pattern of bone loss in the first three months after renal transplantation.
    Method
    This observational study was carried out on 10 renal transplant recipients(4 males, 6 females) with the age range of 13 to 57 years old. The immunosuppressive therapy consisted of cyclosporine, azathioporine and steroids. In all patients bone mineral density(BMD), Tscore and Zscore were measured at lumbar spine(L2-L4) and femoral neck a few days before transplantation and 3 months post renal transplant.
    Results
    The results of BMD, Tscore and Zscore in lumbar spine before and after transplant was(1.024±0.15, 0.99±0.20), (-1.32±1.48, -1.86±1.69) and (-1.11±1.50, -2.1±1.146, P<0.025), in femoral neck(0.89±0.09, 0.86±0.09, P<0.01), (-1.02±0.883, -1.32±0.86) and (-0.69±0.95, -1.08±0.79, P<0.04) respectively.
    Conclusion
    Three months after renal transplantation, BMD and Zscore in femoral neck and Zscore in lumbar spine decreased significantly.
    Keywords: Bone Density, Renal Transplantation, Osteopenia
  • F. Rohani*, A. Gregorian Page 59
    Background and Objective
    Congenital Adrenal Hyperplasia(CAH) includes a group of inherited diseases which are caused by enzyme defects in the synthesis of cortisol from cholesterol. It manifests itself in different forms like ambiguous genitalia, adrenal crisis in infants, precocious puberty in children, hirsutism, oligomenorrhea and infertility in adults. Although CAH is one of the most common endocrine congenital diseases, some patients are not identified, or may even die of adrenal crisis without being diagnosed. Considering the prevalence and diversity of clinical manifestations of CAH and numerous diagnostic problems, the objective of this study is to identify and determine the frequency of clinical manifestations and different types of CAH in order to introduce them to medical community and facilitate diagnosis of CAH and its early treatment.
    Method
    In this observational-descriptive study, we observed the frequency of clinical manifestations and different types of enzyme defects in patients with CAH who had referred to the institute of endocrinology and metabolism during the period of 10 years from 1370-1380.
    Results
    19 patients including 11 girls(58%) and 8 boys(42%) were under examination. Patients were categorized into 3 groups infants(5 boys and 5 girls), children(3 boys) and adults(6 girls). These patients had manifested ambiguous genitalia and/or adrenal crisis, premature puberty, acne and hirsutism respectively. The average age of girls and boys with salt loss type of CAH at the time of diagnosis was 17.3 and 43.5 days respectively. The most common clinical manifestations were ambiguous genitalia(42.1%), ambiguous genitalia and adrenal crisis(31.5%), acne and hirsutism(31.5%) and peripheral precocious puberty(15.7%). The incidence of different types of enzyme defects was 14 patients(73.7%) with 21-hydroxylase deficiency, 4 patients(21%) with 3-beta hydroxysteroid dehydrogenase deficiency and 1 patient(5.2%) with 11-hydroxylase deficiency.
    Conclusion
    Congenital Adrenal Hyperplasia(CAH) should be taken into consideration in infants with ambiguous genitalia, hyponatremia and hyperkalemia and also in every boy with peripheral precocious puberty. The diagnosis of CAH is established in girls more and earlier than boys. The most common types of CAH in our patients were 21-hydroxylase deficiency, 3-beta hydroxysteroid dehydrogenase deficiency and 11-hydroxylase deficiency respectively. Therefore, for an early diagnosis and prevention of infants death(especially boys) due to adrenal crisis, incorrect gender assignment and inappropriate virilisation, neonatal screening and greater awareness of medical community about the disease seem to be necessary.
    Keywords: Congenital Adrenal Hyperplasia, Ambiguous Genitalia, Precocious Puberty, Hirsutism
  • D. Ravari*, B. Mahjubi Page 69
    Background and Objective
    Non-traumatic pneumothorax is mostly caused by the disruption of small and large bulla in lungs. Approximately 80% of the patients with spontaneous pneumothorax are thin, tall young men without the history of respiratory disorders. In patients over 40 years old there is a noticeable lung disease, mostly emphysema in smokers. Catamential pneumothorax is a rare phenomenon that commonly occurs during the first days of mensturation in women about 30 years old and is always in the right side of thorax. The treatment of spontaneous pneumothorax includes aspiration by simple needle, thoracostomy, thoracotomy or thoracoscopy procedures, resection of the zone and suture of the zone of leakage, and even in advanced cases pleurectomy procedure. But we must always choose the simplest treatment for spontaneous pneumothorax and avoid surgery except in specific cases. Nowadays in cases requiring surgery, the method of video assisted thoracoscopy(VATS) is used to treat cases of primary spontaneous pneumothorax. In this study we assessed the frequency of varied treatments of spontaneous pneumothorax in an educational medical center as well as the necessity of using modern endoscopic methods and tools.
    Method
    In this retrospective and observational cross-section study, a census method for gathering information was used. The obtained data was analyzed descriptively via EPI6 software.
    Results
    The subjects were 17 patients with a mean age of 33.9 years. 76% of spontaneous pneumothorax cases occurred at rest position and 42% of them were during activity. There was a collapse of more than 50% of lungs in 52.94% of patients. The most commonly used method of treatment was using chest tube in 70.56% of cases.
    Conclusion
    According to this study, 76% of spontaneous pneumothorax cases happened at rest which is similar to previous reports. Noting the frequency of the collapse of more than 50% of lungs, the commonest treatment was using chest tube which is in line with other studies.
    Keywords: Spontaneous Pneumothorax, Treatment, Thoracostomy
  • A. Setayesh, D. Farsi*, M.A. Zare, A.R. Hosseinnezhad Page 75
    Background and Objective
    Chronic obstructive pulmonary disease(COPD) is one of the most common causes of emergency department or hospital admissions in our country. COPD is a chronic progressive inflammatory disease that affects the elderly. Considering these facts, COPD is taken into account as a major cause of disability in developed and developing countries. The purpose of this study is to evaluate high dose(7.5mg) Albuterol effects versus low dose(2.5mg) Albuterol ones on respiratory indices such as peak expiratory flow rate(PEFR), arterial blood gas(ABG) criteria, and dyspnea in exacerbated COPD patients.
    Method
    In order to shorten admission course of these patients, we planned a clinical single-blind trial study. In this study, the respiratory effects(spirometric indices, ABG criteria, levels of dyspea) of different doses of nebulized Albuterol were evaluated in two study groups in Rasoul-e-Akram Emergency Department from 2003. Available sampling was done and 120 cases were enrolled in the study. Then two study groups were designed single-blindly and sixty(60) cases were assigned to each group.
    Results
    Data was analyzed by parametric tests(student t-test,paired t-test). No statistical difference was observed between means of variables of two geoups pre-and post intervention.(PV=0.173 for Age, PV=0.378 for PCO2, PV=0.237 for PH, PV=0.668 for HCO3, PV=0.096 for PaO2, PV=0.207 for PEFR, PV=0.094 for dyspnea).
    Conclusion
    Although our findings confirmed the effectiveness of β -agonist drugs in treatment of COPD patients, higher doses of drugs do not necessarily mean their more efficacy.
    Keywords: Chronic Obstructive Pulmonary Disease(COPD), Albuterol, Arterial Blood Gas, Peak Expiratory Flow Rate(PEFR)
  • A.A. Soheili Azad*, H. Yavari, M. Azami Page 83
    Background and Objective
    Osteoprosis is the most frequent underlying cause of femoral neck fractures in the eldery. These fractures weigh heavily on health care budgets. An accurate and exhaustive evaluation of these costs would be a major contribution to health economic studies evaluating the efficiency of screening and preventive strategies. However, in Iran, very little data on the financial burden of hip fractures is available and no updated estimate has been made. The goal of this paper is to estimate the direct medical expenditures associated with hip fractures for each patient.
    Method
    This cross-sectional study has been based on concerning 200 patients with hip fractures who referred to orthopedic clinic of Sina Hospital during the years of 1377-1382. For each patient, we registered an exhaustive and detailed list of health care services as well as inpatient costs, the kind of traumas and fractures, age, sex, marital status, the kind of prostheses and osteosynthesis materials, patient’s past medical history, the history of taking any medication and smoking, bone fracture history in the family, days of hospitalisation and their health state after the end of hospitalisation.
    Results
    Women represented 51% and men 49% of the patients. The distribution of fracture types in our study was 72% femoral neck and 28% trochanteric. The most common osteosynthesis material used in operations was dynamic hip screw(41.5%). 2% of the patients died before the end of hospitalisation. The average length of hospitalisation for each patient was 16 days with a mean age of 60 years.(The mean age for the patients over 50 was calculated to be 71). The mean inpatient cost for each patient with a hip fracture was 4933320 Rials($588).
    Conclusion
    With a mean cost of 4933320 Rials($588) for each patient with a hip fracture — total cost of 226932720000 Rials in a year — proximal femoral neck fracture should be considered a major health economic problem, and appropriate measures should be clearly defined to avoid this health problem.
    Keywords: Osteoprosis, Elderly, Traumas, Osteosynthesis Material
  • A. Shah Farhat* A. Mohammadzadeh, M. Ramezani, M. Amiri Page 93
    Background and Objective
    Being as one of the common problems in neonatal period especially among preterm infants, jaundice can be found among 60-80% of them. One of the traditional drugs used for newborns’ jaundice is shirkhesht(bot.purgative manna) which has been widely used in Iran & Afghanistan. The purpose of this study is to evaluate the effect of shirkhesht on newborns’ indirect hyperbilirobinemia.
    Method
    In this prospective double-blind assessment, 104 newborns suffering from indirect hyperbilirobinemia in the newborn intensive care unit of Imam Reza Hospital, Mashhad University of Medical Sciences, were selected and then divided into two groups namely case and control groups including 50 and 54 subjects respectively.
    Results
    In this study there was no significant statistical difference in bilirobin levels of both groups when they were admitted into the hospital. This difference was also not significant after treatment. The average length of admission and phototherapy for case and control groups was 39.12 hours and 35.11 hours respectively which was not statistically significant(p=0.80).
    Conclusion
    According to the results of this study, using 6 grams (0.21 ounces) of shirkhesht is not more effective than placebo in the treatment of neonatal jaundice.
    Keywords: Jaundice, Indirect Hyperbilirobinemia, Neonate
  • M. Falahati*, M. Mahmoodian, M. Mir Mohammad Ali Roodaki, M.J. Shariat Page 99
    Background and Objective
    Candida genus comprises diverse species of yeast and yeast like fungi that some of them especially candida albicans are parts of the normal flora of human body. They are opportunistic parasites that cause diseases. There are currently limited effective drugs against those fungi. Hence this may lead to the emergence of resistant species. The aim of present study was evaluation of antimycotic effects of nystatin, clotrimazole and miconazole against candida species.
    Method
    Present survey is an experimental study that has evaluated antifungal effects of nystatin, clotrimazole and miconazole on candida species which were isolated from patients. These drugs were applied to 30 cases of candida albicans and 30 of other species of candida. In addition, resistant and sensitive species of candida were used. Broth and Agar mediums were used to culture the mentioned fungi and Minimum Inhibitory Concentration(MIC) was determined for each drug.
    Results
    Results showed that candida albicans species were more sensitive to clotrimazole and nystatin than to miconazole(P<0.01). Other candida species were more sensitive to all these drugs as compared to candida albicans(P<0.01). No significant difference was observed between the MIC averages of two methods. The MIC averages of nystatin, clotrimazole and miconazole for candida albicans were 2.2µg/ml, 2.6µg/ml and 18µg/ml respectively. The mean MIC of the mentioned drugs for other candida species was 0.81µg/ml, 0.56µg/ml and 1.2µg/ml respectively.
    Conclusion
    Our results suggest that determination of species and doing sensitivity tests before any treatment are required and important and on the whole, nonalbicans species were more sensitive than albicans species in the presence of the above drugs.
    Keywords: Candida Species, Clotrimazole, Miconazole, Nystatin, MIC(Minimum Inhibitory Concentration)
  • A.H. Faghihi Kashani, M.A. Bahar, A. Kabir* Page 107
    Background and Objective
    Epidemiologic studies have shown that infectious agents such as chlamydia pneumonia and helicobacter pylori are linked to ischemic heart disease(IHD). Other studies believe that raised plasma fibrinogen level can be considered as a possible link between H.Pylori infection and IHD.
    Method
    This analytic cross-sectional study was conducted on 261 patients. 131 hospitalized patients were selected from CCU ward as a case group and 130 hospitalized patients from surgery and orthopedic wards of Iran university of medical sciences hospitals as a control group. HP infection, serum fibrinogen level and cardiovascular risk factors were determined in both case and control groups. T-test, chi-square test, general linear model and logistic regression model were used for data analysis.
    Results
    H.pylori infection was not in association with IHD and high fibrinogen level was not associated with IHD in cases with H.pylori infection.
    Conclusion
    Although there was not a link between H.pylori infection, fibrinogen level and IHD in this study, some authors believe that the probable mechanism of this association is that under stimulation by the bacterium mononuclear cells induce a tissue factor-like procoagulant activity that, through the extrinsic pathway of blood coagulation, converts fibrinogen to fibrin.
    Keywords: Helicobacter Pylori, Ischemic Heart Disease, Fibrinogen
  • Gh.A. Ghorbani*, Gh.H. Alishiri Page 115
    Kawasaki is an acute multisystemic disease with high fever in infants. Kawasaki is an unknown vasculitis that involves small and moderate size arteries especially coronary vessels. Clinical manifestations of Kawasaki are nonspecific and consist of persistant fever for more than 5 days, maculopapular skin rash, mucosal inflamation, bilateral conjunctivitis, neck lymphadenopathy, erythema and desquamation of feet and hands. A 21-year-old woman was admitted with high fever, skin rash, conjunctivitis, fissure of lips, erythema and desquamation of feet, mucosal inflamation and neck lymphadenopathy which all had started 4 months ago. Laboratory examination showed anemia, CRP(C-Reactive Protein):3+, ESR (Erithroid Sedimant Rate):100-140mm/h but HIV(Human Immunodeficiency Virus), HBV(Hepatitis B Virus), HCV(Hepatitis C Virus), B/C (Blood/Culture), U/C(Urine/Culture), PPD(Purified Protein Degradative), wright, widal, anti ds DNA, ANA(Anti Nuclear Antibody), antitoxoplasmosis were negative. Echocardiography was normal. Imaging examination including spiral CT-scan of lungs, abdomen and pelvic were normal but sonography detected hypoecho mass compatible with submandibular adenopathy. Biopsy of neck adenopathy and skin lesion confirmed reactive adenitis and vasculitis respectively. Therefore, Kawasaki disease was confirmed by ruling out the possibility of other similar diseases. Although Kawasaki disease was often seen in infants, in adults with persistant fever, skin rash, adenopathy, bilateral conjunctivitis and mucosal inflamation, Kawasaki should be considered after ruling out other diseases.
    Keywords: Kawasaki, Persistant Fever, Vasculitis
  • A. Haghighi*, F. Lahmi Page 121
    Background and Objective
    Recent accumulated evidence suggests that prolactin is an important immunomodulator and might have a role in the pathogenesis of systemic lupus erythematosus(SLE). Stimulating immune system, this peptide hormone increases the severity of SLE. The purpose of our study was to assess the frequency of hyperprolactinemia in women with SLE and to evaluate its correlation with the disease activity.
    Method
    This descriptive-analytical study was carried out on 35 women with SLE (patient group) who had been randomly selected and 60 healthy cases(control group) who matched patients in terms of sex and age. Disease activity was assessed by using SLE Disease Activity Index(SLEDAI). Patients with a score above 10 were considered active. In both groups, prolactin levels were determined by Immunoradiometric Assay(IRMA).
    Results
    Hyperprolactinemia could be seen in 28.5% of patient group and 3.3% of control group(P<0.05), which indicates a significant difference in the incidence rate of hyperprolactinemia in the two groups. Mean prolactin level in patient group was significantly higher than this level in control group(770±860 versus 341±335, P.value=0.0078). Patients with active disease showed a trend toward higher mean prolactin levels than inactive patients. SLE was active in 90% of hyperprolactinemic patients, while in normoprolactinemic patients active disease was found only in 36% of them.
    Conclusion
    A statistically significant correlation was found between prolactin levels and SLE disease activity index.
    Keywords: Lupus, Prolactin, Hyperprolactinemia
  • S. Moradi*, F. Davoodzadeh Page 129
    Background and Objective
    Turner syndrome is a chromosomal abnormality which encompasses multiple disorders. High prevalence of thyroid diseases has been described in patients with TS but the extent of this association is controversial. The purpose of this study was to determine the prevalence of thyroid disorders in patients with TS in the endocrine center of Iran university of medical sciences.
    Method
    In this cross-sectional, descriptive and prospective study, serum samples from 35 patients with TS were assayed for thyroid function tests and thyroid antibodies within one year. Thyroid examination was done as well.
    Results
    Hypothyroidism was observed in 44% of the cases and one patient had Grave’s disease. Autoimmunity was detected in 69% of patients.
    Conclusion
    Women with TS are exposed to an increasing risk of developing thyroid dysfunction ten times more than normal population and all of them should undergo annual TSH(Thyroid Stimulating Hormone) checkups.
    Keywords: Turner Syndrome, Thyroid Disorders, Thyroid Antibody
  • G. Mosayebi*, S.M. Moazzeni, M.H. Sanati Page 135
    Background and Objective
    Dendritic cells(DCs) play an important role in directing immune response toward TH1(T-Helper 1) or TH2(T-Helper 2). These cells may induce distinct cytokine patterns in different tissues. So the pattern of cytokine induction by liver and spleen DCs may differ from each other. To investigate the difference between immune responses in the liver(as a non-lymphoid organ and tolerogenic tissue) and the spleen(as a lymphoid organ and an immunogenic tissue), we analyzed the function of spleen and liver DCs in the induction of TH1 and TH2 immune responses.
    Method
    DCs were isolated from the liver and spleen of normal C57BL/6 mice by enzymatic digestion and nycodenz centrifugation gradient. Isolated DCs were pulsed with a proper concentration of myelin oligodendrocyte glycoprotein peptide(MOG35-55). About 6 × 105 pulsed DCs from liver and spleen were injected to the footpad of two different groups of mice. Unpulsed DCs were injected to the control group. After 5 days, mononuclear cells(MNCs) of the poplital lymph nodes were isolated from immunized mice and cultured in the presence and absence of MOG35-55 for 96 hours. The supernatant of the cultured cells was collected and the amount of produced cytokines(IL-10: Interleukin-10 and IFN- γ: Interferon gamma) was measured by ELISA(Enzyme-Linked Immunosorbent Assay).
    Results
    Our findings showed that IL-10 and IFN- γ production in mice immunized with DCs pulsed with MOG35-55 was significantly higher than the control group(p=0.004). There was no significant difference in IFN- γ production between mice immunized with liver DCs and those immunized with splenic DCs, but the amount of IL-10 production in the first group was higher than the second group(p=0.01).
    Conclusion
    It seems that higher IL-10 production induced by liver DCs may be one of the main factors in down regulation of immune responses in this organ.
    Keywords: Dendritic Cells, TH1, TH2 Responses, Liver, Spleen
  • H. Miladi Gorgi*, A.A. Vafaee, A. Rashidipoor, A.A. Taherian, M. Jarrahi, M. Emami Abarghoee, H. Sadeghi Page 145
    Background and Objective
    Melissa officinalis(MO) is a herb which grows in different parts of Iran. In previous studies, it was reported that 10% ethanolic extract of the aerial parts of MO, i.e. leaf and stem, could bring about antinociceptive, anticonvulsive, and sedative effects on rats. This study was designed to evaluate anxiolytic effects of different doses of the aqueous decoction extract of MO and also the role of opioid receptors.
    Method
    The subjects of this study were ninety-three male mice whose weights ranged from 25-30gr. Different doses of the extract(5, 10, 25, 50mg/kg-IP) were injected to four separated groups of ten(case groups) and water(10ml/kg-IP) was injected to the control group including 10 mice. A pilot study was also carried out on 15 mice. In order to evaluate the role of opioid receptors on anxiolytic effects of the aqueous decoction extract of MO, the rest of the subjects were divided into 4 groups including seven each. Then Naloxone(2mg/kg) and the extract of MO(5 mg/kg) were injected to them. To increase their activity and curiosity, animals were put inside a box with black walls for 5 min. Then animals were transfered to the elevated plus maze at adjusted intervals and their anxiety reactions including enterance numbers and time spent in open arm were recorded in 5 min.
    Results
    Results indicated that injection of 5mg of the extract reduced anxiety reactions. In comparison to control group, case group animals had both more numbers of entrance and more time spent in open arm(P<0.01). However, higher doses of MO reduced entrance numbers and also time spent in open arm, that is, they had hypnotic effects. Naloxone reduced anxiolytic effects of low doses of Melissa officinalis extract(5mg/kg).
    Conclusion
    It is concluded that the aqueous extract of MO plays an important role in fear, anxiety and drowsiness so that the lowest dose(5mg/kg) produces anxiolytic effects and higher doses exert hypnotic ones. It is also probable that it works through opioid receptors.
    Keywords: Aqueous Decoction Extract, Mellisa Officinalis(MO), Naloxone, Anxiolytic, EPM(Elevated Plus Maze)
  • P. Mirmiran, L. Azadbakht, F. Azizi* Page 155
    Background and Objective
    This study was carried out to examine the relationship between the scores of various food groups and the adequacy of specific nutrients in Tehrani women.
    Method
    In this cross-sectional study, 286 females aged 18 and over from district 13 in Tehran — chosen as representatives for Tehrani female population — participated. We assessed their food intake through a validated semi-quantitative food frequency and two 24-hour recall questionnaire. Two different dietary diversity indices named dietary diversity score (DDS) and food variety score were used. Mean adequacy ratio(MAR), i.e. the mean ratio of intake to recommended amount of 12 nutrients and their calories, was calculated as an indicator of nutrient adequacy.
    Results
    The mean ± SD of age and body mass index was 41±13 years and 27±4 kg/m2 respectively. The mean of DDS was measured to be 6.11± 1.02. DDS correlated with MAR(r=0.4, p<0.05), the NAR (Nutrient Adequacy Ratio) of Thiamine(r=0.3, p<0.05), vitamin A(r=0.4, p<0.05), Calcium(r=0.4, p<0.05), Phosphorus(r=0.4, p<0.05) and total intake of fat(r=0.3, p<0.05). Variety of whole grains correlated mostly with the NAR of protein(r=0.3, p<0.05). Variety of vegetables and fruits had the highest correlation with the NAR of vitamin C(r=0.3, p<0.05) as well as vitamin A(r=0.3, p<0.05). In the forth quartile of variety score of food groups, the intake of most macro-and micro-nutrients made the highest amount. Variety score of meat and milk was the most important predictor of MAR.
    Conclusion
    Variety of different food groups is a useful indicator of specific nutrients adequacy. Hence to determine the adequacy of a specific nutrient, the variety score of specific food groups can be considered.
    Keywords: Dietary Diversity, Nutrient Adequacy, Food Group, Women
  • S. Moradi*, A.H. Bahreinian, F. Azizi Page 167
    Background and Objective
    Subclinical hypothyroidism is defined by an increased serum TSH(Thyroid Stimulating Hormone) level in the presence of normal concentrations of circulating thyroid hormones and may be a predisposing factor for depression and psychomotor disorders. The aim of this study was to evaluate the effcts of L-thyroxine replacement on anxiety, depression and other neuropsychiatric aspects in patients with subclinical hypothyroidism.
    Method
    twenty-seven patients(19 females and 8 males) ranging from 17 to 61 years old(mean: 38±13.5 years) with basal serum TSH levels of 5.0-16.3 mu/l(mean: 8.4±5.2mu/l) and normal FT4I were enrolled. After being matched for age, TSH level and antithyroid antibodies, patients were randomly allocated into two treatment groups, LT4(Levo Thyroxine) and placebo including 13 and 14 cases respectively. In the LT4 group, dosage was titrated to achieve a serum TSH level between 0.3-3.5 mu/l. Intelligence Quotient(IQ) was assessed using Raven test, memory and psychomotor speed through Caughlan test, anxiety and depression via HADS(Hospital Anxiety Depression Scale) before and after treatment. Patients had follow-up visits for 11-14 months(mean: 12±0.6 months).
    Results
    Ten patients in the LT4 group and 13 in the placebo group completed the study. Mean TSH levels changed from 9.6±7.1 to 1.3±1.2mu/l(P<0.002) and from 7.6±3.1 to 18±15.8mu/l(P<0.024) in the LT4 and placebo groups respectively. No significant difference in IQ, recent and late memory, anxiety and depression was observed in both groups before and after intervention.
    Conclusion
    There is not obvious relationship between subclinical hypothyroidism, cognitive disorders and depression. Further studies to evaluate these problems are recommended.
    Keywords: Subclinical Hypothyroidism, Depression, Memory, Psychomotor Speed, Intelligence Quotient(IQ)
  • R. Negarandeh*, S.F. Oskouie, F. Ahmadi, M. Nikravesh Page 175
    Background and Objective
    During two recent decades, patient advocacy has been an arguable topic in nursing profession. Although there is a common consensus on patient advocacy as a nurse’s role, some evidence points to difficulties that nurses encounter to advocate patients. Since recognition of barriers and facilitators is the first step to promote the role of advocacy among nurses, this paper investigates the factors influencing the utilization of advocacy.
    Method
    The present study was conducted through grounded theory method. Participants were 24 Iranian nurses(including clinical nurse, headnurse and supervisor) who were working in Rasoul-e-Akram Hospital in Tehran. Semi-structured interview was used for data gathering. All recorded interviews were transcribed verbatim and constant comparative analysis was used according to Strauss and Corbin method.
    Results
    Through data analysis, several main themes emerged to describe the factors that hindered or facilitated patient advocacy. The nurses in this study identified powerlessness, lack of support, lack of law and code of ethics, limited communication, physicians’ leadership tendencies, risk of advocacy, loyalty to pers, lack of motivation and insufficient time to interact with patients and families as barriers to advocacy. Regarding factors that facilitated nurses to act as a patient advocate, it was found that the nature of nurse-patient relationship, recognizing and paying attention to patients’ needs and conditions, nurses’ responsibilities, physician as a colleague and nurses’ knowledge and skills could be influential on adopting above mentioned role.
    Conclusion
    Considering the current condition and mentioned barriers, participants believe taking advocacy role is difficult for nurses. Therefore, they decide and act as a patient’s advocate in any situation with regard to patient’s needs and the status of barriers and facilitators. However in most cases, they cannot act at optimal level, but rather they accept only what they can do, which is called in this study “limited advocacy”. It can be concluded that advocacy is contextually complex, controversial and a risky component of nursing practice. Further research is needed to determine the correlation that might exist between identified barriers and facilitators and the use of advocacy. It also seems to be necessary to organize attempts to eliminate barriers and strengthen facilitators efficiently, so that nurses will perform their supportive roles in the national health care system.
    Keywords: Patient Advocacy, Barriers, Facilitators, Grounded Theory
  • S.S. Naimi*, Y. Khoshamooz, S. Haghighivand, A. Moradi Boosari, A.R. Sarmadi Page 187
    Background and Objective
    The effect of simultaneous US(Ultra-Sound) with stretching, however, has not been compared with other manual stretching techniques like PNF(Proprioceptive Nueromuscular Facilitation). Furthermore, the permanency of the two techniques has not been investigated, either.
    Method
    This study was a randomised clinical trial on 20 non-athlete and healthy women. The subjects were between 18-26 years of age with habitual bilateral hamstring shortness(SLR). They were randomly assigned to two groups consisting of 10 subjects each. The first group received simultaneous US with stretching and the second one received hold–relax treatment for 4 weeks three times per week. Before and immediately after treatment period, these variables were measured: passive and active SLR, passive and active knee extension, pelvic tilt and lumbar lordosis. After the last session of treatment, all the variables were followed up every week, for 4 weeks.
    Results
    Both groups showed a significant improvement in all variables except lumbar lordosis. In comparison to hold-relax technique simultaneous US with stretching showed greater effectiveness. Moreover, this efficacy was significant in variables of left leg SLR, left knee extension and pelvic tilt. Comparing the permanency of the two treatment techniques, it was revealed that the treatment results of PNF were maintained up to the end of the 4th week of follow-up and didn’t decrease significantly, while those of simultaneous US with stretching showed a significant decrease from the first week of follow-up.
    Conclusion
    These findings suggest that simultaneous US with stretching and hold-relax are effective techniques for gaining acute treatment results and more stable results respectively.
    Keywords: Stretch, Ultrasound, Hamstring, Permanency
  • M. Nojomi*, Sh Najmabadi, V. Shakiba, D. Danayee Page 197
    Background and Objective
    Diabetes is one the most common non-communicable diseases and a serious health problem in the world. Nowadays, keeping on a specific diet has an important role in type 2 diabetes. One of the basic principles in prevention of complications in these patients is promotion of patients’ knowledge level with regard to treatment method, signs, complications and nutrition. In order to plan nutritional education for diabetic patients, having basic information of their knowledge is necessary. The goal of the present study was to determine knowledge level of type 2 diabetic patients who attended endocrine clinic of Rasoul Hospital.
    Method
    By a cross-sectional study, 160 known type 2 diabetic patients who had referred to endocrine clinic of Rasoul Hospital were assessed through convenience sampling. Method of collecting data was a questionnaire with 2 parts filled out by interview. In part one, demographic characteristics(age, sex, literacy, duration of disease,. ..) and in part two, nutritional knowledge level of patients was studied. SPSS version 11.5 was used for data analysis. Considering score for questions, knowledge with regard to any subgroup of diet and total knowledge as a continuous variable was determined. T-test, correlation, and ANOVA tests were used to compare knowledge score between demographic variables.
    Results
    In this study, 160 type 2 diabetic patients were studied. About 51%(81 subjects) were women and 49%(79 subjects) were men. Mean of age was 61(±13). 26.3% and 57.5% took insulin and pills respectively. Mean of diabetes duration was 10.5(±6.4) years. 32% did not use any specific diet. Average score of knowledge with regard to types of dietary subgroups was: 15.8 out of 21 for bread and cereals, 14.7 out of 21 for meat, 12.2 out of 20 for dairy products, 11.5 out of 21 for lipids, 11.4 out of 15 for vegetables, 11.2 out of 17 for fruits, and 15.3 out of 21 for others. Overall mean of knowledge was 92(±12) out of 130. There was a significant positive association between nutritional knowledge and literacy. Also, there was a significant negative correlation between age, duration of disease and their knowledge. Patients with family history of diabetes had significantly more knowledge than others.
    Conclusion
    Nutritional knowledge level of diabetic patients in this study was average. Considering this result, control of diabetes complications with proper education can be useful.
    Keywords: Type 2 Diabetes_Knowledge_Nutrition_Education